Лагос (Lagos) или Лагуш е привлекателен португалски град, разположен на брега на залива Лагос в Алгарве, близо до устието на р. Бенсафрим, на Атлантическия океан. Топлият климат, дивната природа на плажовете, интересните скални образувания, забележителното историческо наследство, съчетани с добрата кухня, са добра дестинация за посещение на този спокоен град.

Лагос е бил заселен от картагенци, след това дошли римляните, следи от които има в съседни селища. След вестготи и византийци, тук се заселили маврите през 8 век. Маврите укрепили града и установили важни търговски връзки. Лагос приема статута на португалски град едва през 1297 г., когато Алгарве е призната за португалска територия. Най-голяма известност градът придобива, когато става важен за португалските морски изследователи, заедно с Енрике Мореплавателя (1394-1460). От Лагос, Енрике направлявал експедициите в Мароко и Африка. Градът процъфтява най-вече от 1573 г. до 1756 г., когато става главен град на област Алгарве.

Голяма част от забележителните постройки на Лагос са били разрушени от земетресението през 1755 г. Но и това, което е останало е интересно и заслужава да се види. Входът към оградения с възстановените крепостни стени стар град, е към пристанището и представлява укрепление от 17 век. Замъкът на губернатора е интересен за посещение, а на повечето от къщите в стария град, са се запазили външните облицовки с плочки азулежу. Наблизо е площадът Праса ду Инфанте, където в сградата на античния затвор се е разполагал първия пазар на роби в Средновековна Европа от Африка. На този площад е паметникът на Енрике Мореплавателя, благодарение на когото Лагуш става известно пристанище. Катедралата „Св. Антоний“ е най-прочутата в Лагос. На входа й е разположен Общински музий, където са показани археологически експонати, изделия от корк, пана от плочки азулежу. Но вътрешния интериор на храма удивлява с позлатата, изрисувания таван и покритите стени с плочки азулежу. Една от пешеходните улици на Лагос е с тротоари, украсени с мозайки с морски сюжети. Покрайбрежието на града са разположени редица от плажове,като Мея Прая, Прая де Дона Ана, Прая ду Пиняу са най-популярни сред тях. Заливчета, спокойни води, интересни скали с морски пещери, са природните красоти на крайбрежието на Лагос. Много красив е зоопаркът на града.

След приятната разходка из града, не бива да се отминава една кратка почивка в местен ресторант, където трябва да се опитат морските деликатеси и задължително чаша вино „мускат“, известно в цял свят. Интересна на вкус е алкохолната напитка медроньо, произведена от от плодовете на дървото арбутус, познато като ягодово дърво.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Лагос