Сагреш (Sagres) е малък португалски град, разположен в югозападната част на Алгарве. Това е необикновено, вълнуващо място, не само защото е свързано с Енрике Мореплавателя, но и заради разположението си на един плосък скалист нос, където вълните на океана се разбиват страховито. Затова е посещаван от сърфисти и уиндсърфисти през цялата година, което придава особено оживление в Сагреш.

Главната забележителност на града е крепостта Форталеза де Сакреш. Тя била построена през 15 век по заповед на Енрике Мореплавателя. По това време Сагреш е стратегическо място, свързващо средиземноморските и северно-атлантическите страни. Вътре в крепостта, по някои данни, се е намирала прочутата навигационна школа на Енрике Мореплавателя. Земетресението от 1755 г. силно повредило крепостта, като и от школата не останали следи. Крепостта се възстановява на няколко пъти, като последното е през 1993 г. Вътре в нея може да се разгледа малка църква от16 век. Неизгладимо впечатление прави „розата на ветровете“-това е гигантски мистериозен моряшки компас, издялан в камък, открит през 1921 г.

Една уединена къща за гости сред скалите, почерпила дизайна си от Енрике Мореплавателя с многото карти и глобуси тук, предлага приятна почивка. А гледките от балконите към вълните на Атлантическия океан, е романтично преживяване.

Разходката до нос Сан Висенте с фара му, а най-вече до стария форт на Белиши, трябва да стане надвечер, когато слънцето залязва зад носа-гледката е неописуема.

Под самия Сагреш са плажовете , на някои от които спират рибарски лодки, а други като Прая ду Мартинял-са за уиндсърфисти.

Гласувай:
Рейтинг 3 от 1 гласували Сагреш