Фуншал (Funchal) е столица на остров Мадейра и е разположен в южната му част сред планини и хълмове от едната страна и атлантическото крайбрежие-от другата. Името на града идва от наименованието на дивия копър (funcho), който открили първите заселници тук. Във Фуншал е съсредоточено около една трета от населението на острова.

Старият град, разположен покрай брега на океана предлага множество магазинчета, кафенета и ресторанти. Най-живописен тук е Селскостопанският пазар, предлагащ разнообразие от местни продукти- от прекрасни цветя, пресни плодове и зеленчуци, до прясна риба и рибни деликатеси.

Интересен е Главният площад на Фуншал с неговата настилка с черни и бели базалтови павета. Сградата на кметството е представителна къща от 18 век, запазила елегантността си. В Епископския дворец се помещава Музей на сакралното изкуство, където е изложен кръста за процесии, подарен от МануелI,а също и португалска колекция на картини от известни художници. На площада е Църквата на колежа от 17 век на йезуитите. Наблизо е и Катедралата на Фуншал, завършена през 1514 г., и е първият португалски храм, построен извън страната. Фасадата й е покрита с плочки азулежу, а вътре са впечатляващи резбованите тавани и пищно украсените столове за църковния хор. Следвайки главната улица покрай катедралата, се стига до парка „Градината на Св.Катарина“, който е разположен на брега и е очарователен с красивите си цветя, зеленина и романтични места за почивка.

Друга забележителност на града е дворецът „Сан Лоуренсу“, представляващ крепост от 18век, която се използва още по предназначение от военните. Винарната „Сан Франсишку“, която се помещава в бивш францискански манастир, предлага винарска обиколка, която завършва с дегустация на прочутото вино на Мадейра.

На 8 км от Фуншал се намира прочутата градина Кинта ду Палейру Ферейру, известна още и като Градината на Бланди. Растения, събирани от цял свят-повече от 3 хил. вида, са събрани в ботаническата градина, най-красивата на острова. За нея се грижат поколенията на фамилията Бланди. Недалеч от това приказно място, се намира село Камаша, което е интересно с производството на изделия от тръстика. Материалът се добива от окастрени върби, които са многобройни във влажните долини на острова.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Фуншал