Локарно (Locarno) е градът на мира, камелиите и меценатите. Локарно е курортен град в Югоизточна Швейцария, намиращ се в кантон Тичино или Италианска Швейцария. Разположен е на северния бряг на езерото Лаго Маджоре около устието на река Маджа на около 20 км от границата с Италия. Градът е най-ниско разположеният и слънчев град измежду всички швейцарски градове. Локарно е голям балнеологичен курорт. Първите сведения за града като населено място датират от 789 г. Името на града било дадено от едни от първите му жители - келтите. Те го нарекли „лок-ар-но”, като словосъчетанието означавало просто „място на езерото”.

Локарно е чист, подреден и спретнат швейцарски град, в който всякъде струи италианска реч. Витрините на магазините, украсата на улиците и площадите, подредбата на парковете и градините, терасите на кафенета и ресторанти - отвсякъде лъха духа на Италия и жаждата й за живот. Изключително интересен факт около Локарно е превръщането му в световно прочут град заради най-ценното земно благо. Градът придобива международна слава след като става домакин на Мирната конференция - в Локарно от 5 до 16 октомври 1925 г. се събират външните министри на Великобритания, Германия, Италия, Франция, Белгия, Полша и Чехословакия, които успяват да се разберат по условията на мирен договор, с който да бъде сложена точката на Първата световна война. Днес към славата му се добавят домакинстването на джаз фестивал, световен музикален фестивал и международен кинофестивал, провеждан през август, когато главния площад на града се превръща в най-големия открит киносалон в света. Местните културни дейци класират кинофестивал на четвърто място по значение в Европа - след Кан, Венеция и Берлин. Като доказателство за важността на филмовата проява те сочат факта, че звездите на киното никога не отказват да прекарат с тях няколко приятни августовски дни.

Сърцето на Локарно е неговият почти изцяло пешеходен стар град, който е съсредоточен около Пиаца Гранде. Площадът е заобиколен от елегантни представителни къщи и е най-доброто място за започване на обиколка за разглеждане на града. Друг забележителен площад в Локарно е Пиаца сан Антонио, на който се намира внушителната барокова църква. На този площад се намира и Общинската галерия Каса Руска, в която са изложени картини, дърворезби и гравюри от швейцарски творци.

Най-старата и значима сграда в Локарно е замъкът Висконти. Намира се на югоизток от Пиаца Гранде и представлява лабиринт от тесни проходи, спираловидни стълбища и мрачни тъмници. Замъкът все още има части, датиращи от IX век, но това, което посетителите могат да видят и разгледат датира от периода между XIII век и XV век, когато замъкът е бил обитаван от могъщата фамилия Висконти.

В северния край на Локарно, в квартал Орселина, се издига една внушителна и впечатляваща църква от XVI век - Мадона дел Сасо. От Орселина пък тръгва кабинкова въжена линия, която отвежда до високия 945 м връх Колманикио, от който се откриват поразителни гледки към езерото Маджоре и Алпите.

Счита се, че закрилник на Локарно е Богородица от скалата над града. Легенда разказва, че Божията майка се появила там преди пет века на отшелника от местния францискански манастир Вартоломей. Използвайки това, той убедил земляците си, че тя винаги ще им помага, стига да живеят праведно и, че за да й се отблагодарят, трябва да издигнат над скалата голямо светилище. Издигнали храма, и едновременно с това изградили по нанагорнището към него истинска Via Crucis с параклиси. Интересното тук е, че материалът за строителството на храма – камъни, киреч и греди, бил пренасян изключително на гръб и от жени. Причина за това бил животът тогава - местните хора едно време били много бедни, живеели само от оскъден дърводобив, дребно животновъдство и бране на кестени. Съответно мъжете от ранна пролет до късна есен все ходели на гурбет и оставяли на жените си гледането на децата и строителството на светилища.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Локарно