Белиндзо̀на (Bellinzona) е красив швейцарски град, доста често подминаван по пътя към Лугано или Локарно. Разходка из този очарователен малък град е истинско удоволствие - пешеходни улици и площади, много добри кафенета и ресторанти. Над тази идилична спокойна атмосфера на града се издигат пазителите й - трите замъка, чиито стени са реликва, остнала от историческите борби за контрол върху града. Белиндзо̀на е част от кантона Тичино и е важен транспортен възел, като градът е последна спирка за много от жп линиите и линиите на пощенскте автобуси през планините.

Белиндзо̀на е град със стратегическо местоположение - намира се на подстъпа към проходите Сен Готард, Люкмание и Сан Бернар. Дори може да се каже, че местоположението му е жизненоважно. Така Белиндзо̀на се превръща във важен регионален център. Дълго време управлението на града е било в ръцете на херцозите от Милано. През XVI век обаче те предостъпват властта над Белиндзо̀на на кантоните Нидвалден, Швиц и Ури. Макар и политически съюзници, представителите на всеки един от тези кантони трябвало да имат отделни замъци. И така Сасо Корбаро се пада на Нидвалден, Монтебело на Швиц, а Кастелгранде - на Ури.

Пиаца Нозето е сърцето на Белиндзо̀на и представлява привлекателен обществен площад пред сградата на Кметството. Тя е величествена сграда и се отличава със стенописи, изобразяващи исторически сцени.

Друг впечатляващ площад е Пиаца Колегиата - по-автентичен площад, отличаващ се с елегантни аристократични сгради от XVIII век. Над него се издига църквата "Св. Стефан" и "Св. Петър", в която архитектурно са вплетени ренесансови и барокови елементи.

Като говорим за храмове на вярата, трябва да спомене и най-хубавата църква в Белиндзо̀на - Санта Мария деле Грацие. Тя представлява постройка от XV век и се намира на около 5 минути пеша от центъра. Францианската църква Санта Мария деле Грацие изпъква с прекрасни фрески, изрисувани над преградата между кораба и мястото на църковния хор, и изобразяващи разпъването на Христос на кръста и 15 сцени от живота му.

Сан Биаджо също е интересна църва от XIII век и вътрешна украса от XIV век. Срещу нея се намира сградата на градската художествена галерия - във Вилата на кедрите. Колекциите й са изпъстрени с картини от XIX век и XX век.

Нека обърнем внимание и на трите символа на града - неговите замъци. Най-старият от тях е Кастелгранде - крепост с римски произход. В замъка има ресторан и малък археологически музей, които са част от проекта за обновяване на двореца.

Монтебело е следващият замък, като изграждането започва в края на XIII век. Вясно време от бойниците му се вижда езерото Маджоре. В кулата на този замък на Белиндзо̀на се намира Археологическия и градски музей, в който се съхраняват рисунки върху камък, исторически скици и гравюри, както и голяма колекция стъклени и керамични изделия и бижута.

Сасо Корбаро е третия замък на Белиндзо̀на. Той е претърпял скорошно обновяване. За да стигнат до него, посетителите трябва да се изкачат по виещ се нагоре пъти да минат по два работещи моста. Сасо Корбаро е издигнат от фамилия Сфорца и то за много кратък период - за шест месеца през 1479 г. крепостта става факт. В замъка Сасо Корбаро се намира музея на народното изкуство, в който има една великолепна стая с орехова ламперия.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Белиндзона