Швейцарският кантон Ури - един от четирите кантона-основатели на Швейцария, освен с всичко друго, е известен и с прохода Готард и жп линията Готард, включително нейните тунели, който са свързващото звено между Тичино и Милано. Проходът Готард е открит за първи път през първата или втората четвърт на XIII век и се превръща в една от главните артерии между Северна и Южна Европа. За най-добър начин за преминаването на прохода Готард се счита пощенският автобус между Айроло и Андермат или по исторически начин - с дилижанс. След откриването на жп линията пътят през прохода Готард губи първенството, без обаче да намалява неговата историческа значимост.

Жп линия Готард е открита през 1882 г. и е смятана за шедьовър на инженерната мисъл. Линията включва поредица от многобройни мостове и поредица от спираловидни тунели, през които линията стига до дългия 15 км тунел Готард. Тунелът Готард от своя страна свързва Гьошенен и Айроло, благодарение на който преминаването днес отнема около 10 минути. Пейзажите при приближаването на тунела Готард са толкова внушителни и поразяващи, че някои от влаковете разполагат с панорамни прозорци, за да могат пътниците да се им се насладят.От виещата се нагоре жп линия се открива невероятна гледка към Дяволския мост, който всъщност е бил единственият начин за преминаване през пролома до ХХ век. Една легенда е свързана с този мост и с неговоти име. Тя разказва, че дяволът се съгласил да се построи мост на това място в замяна на душата на първия преминал по него. Човекът, който построил моста, надхитрил дявола, като пуснал по него първа да мине една коза.

Една от изходните точки, от които тръгват екскурзии към прохода Готард, е Андермат. От него тръгва възможно най-романтичната екскурзия през прохода Готард - разходка с пощенски дилижанс от XIX век на Gotthard Post.

Днес в националния музей в Цюрих има една много интересна колекция - бижута от IV век пр.Хр., които са били принасяни в дар само и само преминаването през Алпите да бъде безопасно за тях. Сред пътниците е имало хора, които да искали очите им да бъдат вързани, за да не виждат опасностите по пътя. Но всичко това е било преди откриването на прохода Готард. Днес нещата са много различни. В Националния музей Сен Готард може да се проследи и види значимостта на прохода.

Гласувай:
Рейтинг 2 от 1 гласували Проходът Готард