Хага (Den Haag) е град в Южна Нидерландия, административна столица на страната. Градът е разположен в западната част на страната, в провинцията Южна Холандия, на която е също столица. Хага е трети по големина град в Нидерландия след Амстердам и Ротердам и заедно с тях е част от метрополиса Рандстад. Официалното име на града се превежда като Владението на графа, тъй като през XIII век един граф построява замък, седалище на правителството на страната и резиденция на кралското семейство.

Освен всичко друго, Хага е седалище на Първата (Сената) и Втората камара на Генералните щати – нидерландският парламент. В Хага работи и живее кралица Беатрикс. В Хага се намирата всички министерства и всички чужди посолства. Освен това в Хага се намира и седалището на Върховния съд, както и на много лобиращи организации. Независимо от това обаче, официална столица на Нидерландия е Амстердам, като това е упоменато и в конституцията.

И докато говорим за важни организации и институции, трябва да кажем, че Хага е седалище на няколко институции на Обеднинените нации - Международният съд, разположен в Двореца на мира, Международен трибунал за военните престъпления в бивша Югославия, Международен наказателен съд, Организация за забрана на химическите оръжия, както и други важни международни организации като Европол и Хагската академия по международно право.

Град Хага се споменава за първи път като Хаге в писмен документ от началото на XIII век. След това в писмени документи градът е споменат с името Гравен Хаге, но в крайна смерка Хага възниква като град през далечната 1230 г. За нейн основател е провъзгласен графът на Холандия Флорис Четвърти, тъй като именно той решава да изгради на това място ловната си резиденция. След него, през 1248 г., Уилям Втори решава да разшири постройката, но за съжаление този граф не успява да се наслади на гледката на осъществената си идея - той умира, преди дворецът да е завършен. Проектът му по разширяване се довършва от сина му Флорис Пети. Рицарската зала, която се намира в сградата, днес се използва за провеждане на политически събития.

Тъй като обаче около града липсват крепостни стени,осемгодишната война се оказва пагубна за Хага. Неукрепеният град се оказва лесна плячка за испанските войски и те превземат града. От 1588 г. Хага става център на правителството на холандската република, а за символ на града се избира щъркелът. За да може обаче контролът над Хага да остане в ръцете на администрацията, градът не получава официален статут на град. Едва през 1806 г. на Хага е било разрешено да се нарече град. След края на Наполеоновите войни, се ражда Обединеното кралство Холандия - територията на днешна Белгия и на Холандия е комбинирана, за да бъде буферна зона срещу Франция. За да няма обидени, Хага и Брюксел се редували през две години в статута си на столица на кралството. През 1830 г., след отцепването на Белгия, Хага останала седалище на правителството, а Амстердам станал столица на Холандия.

Като град с пъстра история, Хага е богата на исторически и архитектурни наследства. Историческият център на града е като магнит за туристите и впечатлява със своите много малки улички, изградени през Средновековието, както и просторни улици, на които са разположени богаташки къщи от средата на осемнадесети век. Към наследството на Хага принадлежат и намиращата в центъра голяма църква от XV век и няколко ефектни дворци от XVII век. Туристите също обичат да посещават и разглеждат протестантската църква, изградена през XVII век.

Хага е град, който предлага експозиция на открито по улиците си на различни архитектурни стилове. Други забележителности в Хага, представляващи интерес, са музеят Затворническа порта, музей Lange Vorhout, Художествената галерия, Хагския площад със статуята на Вилхелм Орански.

Задължителното когато човек е в Хага, трябва да посети парка Мадуродам, в който са разположени мини модели на най-големите забележителности в Холандия. Кралските маршрути, Биненхоф, Чайнатаун, Кметството, Схевенинген - перли в короната на Хага - забележителности, курорти и сгради, прославящи Хага по света.

Хага е известен и с джазовия фестивал "North Sea, който се провежда в града повече от 25 години" и представлява най-голямото ежегодно джаз-сборище в Европа. На него се свири музика в широк жанров диапазон – блус, фюжън, госпъл и соул. Неговият рекламен лозунг е „Кръстопът на света“. От 2006 г. фестивалът се провежда през втория уикенд на юли в Ротердам.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Хага