Айндховен (Eindhoven) е град и община в Южна Нидерландия, петият по население град в Холандия и един от главните центрове на провинция Северен Брабант в южната част на страната. Айндховен е изключително популярен туристически град, основна и предпочитана дестинация най-вече заради бурното му икономическо развитие и заради перфектното му географско положение, силно повлияно и от добре развити шосейни, железопътни и въздушни връзки. Един от стълбовете в развитието на града и писането на неговата съвременна история е развитието на гиганта в електронната промишленост - Филипс, и в по-малка степен с производителя на камиони - ДАФ Тръкс. Айндховен продължава да е водещ технологичен и развоен център в Европа, благодарение на техническия си университет и множеството опериращи тук технологични компании. През последното десетилетие градът се прочува и като столица на дизайна в Холандия.

Още в далечно минало в Южна Нидерлания съществувало малко селце с името Айндховен, което в превод означавало Крайният двор. Айндховен бил тънещо в зеленина селце, процъфтяващо земеделие и тънело в неизвестност докато през 1232 г. дук Хенрих Първи оф Брабант му дава престижния статус на град. Именно през тази година започва да се пише истинската история на града, чиято единствена гордост тогава били малка крепостна стена и замъче, издигащи се над равните зелени пасбища на южна Холандия. За около 650 години Айндховен преживява обичайните за Средновековието опустошителни пожари, чумни епидемии, периоди на глад и бедност, малки локални войни, многократни превземания от испанци, холандци, французи, многократно разрушаване и подновяване на крепостните стени. Укрепления в края на XIV в. и построяването на замък зад градските стени през XV в. не спасяват Айндховен от плячкосване и опожаравяне от Херцогството Гелдерн през 1486 г., след което оцеляват едва 6 къщи. Трудното възстановяването отнема повече от 20 години и оставя града в бедност и мизерия, като укрепленията са изоставени. Новото плячкосване идва през 1543 г. През същата година пожар разрушава по-голямата част от града. По време на холандското въстание Айндховен неколкократно попада ту в ръцете на холандците, ту в тези на испанците - опожаряван отново и обсаждан в продължение на три месеца, той накрая е завладян от испанците през 1583 г. Когато френските войски превземат вече отслабения град няколко години по-късно, големи части от него отново са разрушени. През 1629 г. Айндховен най-накрая става част от Холандия, но поради своята бурна история остава полуразрушен и незабележим град. Всичко това се променя с началото на Индустриалната революция. Благодарение на присъствието на Филипс, ДАФ тръкс и някои други основни индустрии, градът се превръща в основен световен играч при технологиите и индустриалния дизайн.

В резултат на това Айндховен не преживява своя апогей в развитието си и селището си остава малко и незначително чак до модерни времена.

Айндховен обаче търпеливо чакал своя апогей. И той идва в края на XIX век, когато индустриалната революция най-после достига до равните тучни земи на града и избухва в заспалото земеделско селище с всичката мощ на модерните си технологии и с ослепителния блясък на електрическа крушка - Братята Антон и Жерард Филипс основават в центъра на Айндховен фабричка за производство на електрически крушки. Постепенно Айндховен се утвърждава като център на търговия, намиращ се на пътя от Холандия към Лиеж.

Икономическите дейности първоначално са концентрирани върху производството на тютюн и текстил. След този умопомрачителен развой на нещата в града, Айндховен се сдобива с прякора Градът на светлината, а фабричката скоро прераства в гигантски световен електронен концерн – Philips. Без учудване се наблюдава интересен феномен – един от най-старите градове в цяла Нидерландия започва да се подмладява, да расте и да става все по- жизнен, ярък и модерен, все по-енергичен, провокативен и даже футуристичен.

Айндховен успява да се откъсне от старата си и незапомняща се история, за да се превърне в титан в световния съвременен индустриален дизайн и супермодерни технологии. Но освен история, апогей и величествено израстване на географската и икономическа карта, Айндховен е град, който предлага доста интересни забележителности. Като например Еволуон - структура с формата на гъба, която силно наподобява на НЛО, благодарение на футуристичния си дизайн, проектиран през 1966 г. Обръщаме внимание на Лихтторен или "Светлинната кула", представляваща бяла кула със седем страни, наричана така заради постоянно запалените крушки (24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Вите Даме или "Бялата дама" е прекрасна сграда разположена до Светлинната кула, построена през 1931 г. в стил Нов обективизъм. Първоначално тя е била фабрика за радио апарати, а днес в нея се помещават Дизайн академията на Айндховен и Обществената библиотека на града. Обръщаме поглед към Де Адмирант - най-високата сграда в Айндховен. Намира се точно срещу Вите Даме, като най-високите етажи на небостъргача са отредени за луксозни апартаменти. Идва ред и на една от основните забележителности на града - построената през 2006 г. кула Вестедаторен, като със своите 90 м този жилищен небостъргач се нарежда на пето място по височина в Айндховен.

Музеите в Айндховен са нещо, което не липсва и нещо, което силно впечатлява. Като например Ван Абемузеум - един от водещите музеи за модерно и съвременно изкуство, музеят на ДАФ - построен, за да проследи историята и промените в дизайна на превозните средства с марка ДАФ от 1928 г. до наши дни, Историческият музей на открито, интересен със своите възстановки на село от Желязната епоха, на ферма от периода ок. 1000 г.сл.Хр. и на средновековния град Айндховен.

Неоспорим факт е, че Първата фабрика на Филипс за производство на крушки с нажежаема жичка - датиращата от 1891 г., разположена в сърцето на града, е една от основните и важни забележителности на града. Днес този малък музей дава добра представа за първоначалния процес на производство на електрически крушки от края на XIX в.

И докато сме на тема Philips, нека поговорим за фабриката и главният офис на световния концерн Philips в центъра на града, които в миналото са били благословията и проклятието на Айндховен. Благословия, защото благодарение на тази фабрика едно бившото крепостно селце се развива с бързи темпове и се превръща в днешния пети по големина град на Холандия. Проклятие, защото пак заради тях Крайният парцел бил подложен на масирани бомбардировки от съюзническите войски през Втората световна война. Причината била, че Philips произвеждал компоненти за въоръжението на Оста и според масово практикуваните тогава военни тактики трябвало да бъде унищожен. Каквото оцеляло след бомбардировките пък, станало жертва на амбициозни следвоенни градоустройствени проекти, когато на никой още не му пукало особено за архитектурно историческо наследство.

Днес свидетели, останали, за да разкажат за средновековното минало на на града, са малко и добре скрити. Това са останките от крепостната стена – дълбоко под земята, в основите на сградите в центъра, са споменати в информационна плочка на фасадата на двуетажна къща. Друго информационно табло на площада пред църквата известява, че под паважа е било открито гробище на жертви на бубонната чума, чиито останки са внимателно пренесени и съхранени и се изследват по световни програми за изучаване на развитието на човешката имунна система.

Броят на местата, които трябва да бъдат разгледани и посетени е толкова голям, че трудно би могло да се опише всичко. Но все пак да спомене Оуде Торен или Старата кула, представляваща руините на църква, построена през XIV век и XV век в стил Брабантинска готика. Уникалността й идва от това, че е единствената наистина стара църква, запазила се до ден днешен в града. Църквата „Света Катарина“ пък се откроява с реставрацията си след войната до първоначалния си нео-готически блясък и строгост. В контраст на историята изниква Централният площад, който е супер модерен и лъскав, архитектурно предизвикателен. Цитаделата, пробождаща сините небеса, се отличава с обтекаемия си дизайн.

Айндховен не е само сгради. Градът е и зеленина. Айндховен е един от най-добре озеленените градове в страната и може да се похвали с много красиви градски паркове и градини. Gennerper Park е приятно място за разходки и колоездене, а целият Айндховен е заобиколен от природни паркове, гори и резервати.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Айндховен