Един музей е музей в истинския смисъл на думата, само ако може да покаже експозициите и колекциите си по достатъчно интригуващ за посетителите начин. Амстердам, като град с изключително много и интересни музеи, може да се похвали, че те покриват тези изисквания. Обновеният Държавен музей в Амстердам е един от тези музеи. След близо 10 години реконструкции, той всъщност не е обновен, а нов. Посещението на Държавния музей в Амстердам е една виртуална разходка в историята на Холандия и нещата, които днес са се превърнали в символ за страната.

Държавният музей в Амстердам, познат като Рейксмюзеум, е един от уникалните музеи на Амстердам и се намира в ефектен неоренесансов дворец. Заема четири етажа и има 80 зали, изпълнени с изкуство. Държавният музей Рейксмюзеум е определен като истинска съкровищница на европейското изкуство. В него са изложени предмети на изкуството, които се отнасят към времето на Златния век на Холандия. В държавния музей в Амстердам има красива колекция с картини на Рембранд и други мастити художници. Освен това в музея може да се разгледа изящна колекция от порцеланови изделия.

В Държавния музей се преминава през внушителна аркада, която заедно с преминаващата през нея светлина, са въведение към още по-впечатляваща изложба. Музеят разполага с пет основни колекции, които са изложени из залите на просторната сграда така, че изискват поне два дни внимание от всеки уважаващ себе си поклонник на европейската култура.

Държавният музей Райксмузеум дължи славата и репутацията си основно на четири имена в света на художниците - Рембрандт, Вермеер, Ян Стен и Франс Хаалс. Сред всички съкровища на Държавния музей изпъква най-голямата гордост на музея - платното "Нощна стража", която е собственост на града. По принцип картината е окачена в зала 224 на Рейксмузеум. "Нощна стража" безапелационно е провъзгласена за абсолютният акцент на колекцията. Гражданите на Амстердам обичат да казват, че са предоставили картината на музея само за съхранение, тъй като той е държавен. Държавният музей разполага с още едно от най-ценените платна на Рембрандт, което носи работното заглавие "Еврейската невеста" и е от късния му период. В музея се намира и един от портретите на Титус, който е единственото оцеляло дете на художника.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Държавен музей - Амстердам