Утрехт (Utrecht) е град в Нидерландия, столица на провинция Утрехт. Той е четвъртият по големина град в Нидерландия и е част от метрополиса Рандстад. Дали ще го наречете пътуване назад във времето, разходка до облаците или по водните канали, минаващи под улици и тротоари, посещението на Утрехт е истинско приключение и невероятно преживяване. Този идиличен град кипи от живот заради младите хора - около 30000, които са студентите в популярния в града Утрехтски университет. По много неща градът прилича на Амстердам - тесни улички и канали, много забележителности и заведения. Но по едно се отличава от столицата - Утрехт е много по-уютен от Амстердам.

Основите на града са положени от римляните през около 47 г. пр. н.е. Първоначално построеното от дървета по река Рейн селище служило като гранична крепост на Римската империя. Местността носела името Трайектум, което в превод означава "място, където се пресича реката". С настъпването на II век дървените стени на днешен Утрехт се заменят с по-здрави каменни такива, останки от които днес все още се намират под сградите около площад Дом. В близост до крепостта се намирало малко селище, населявано предимно от търговци и семействата на войниците. Заради честите набези на германските племена над римските земи, към 270 г. Утрехт е напуснат от римляните. Доста дълъг период от историята на днешен Утрехт остава неизвестна. Светлина над развитието на града се появява през VI век, когато в аналите е записано, че франките подчиняват Утрехт. След ръкополагането си за пръв епископ на фризийците през 695 г., Свети Вилиброрд установява в Утрехт центъра на епархията.

Разцветът на Утрехт несъмнено е през Средновековието, когато селището се превръща в най-важния град в Северна Нидерландия. Утрехт получава официално статута на град през 1122 г. Повартен момент в истъорията на Утрехт е подписването през 1597 г. на Утрехската уния, насочена срещу испанското управление. С този съюз между седемте провинции на „Ниските земи“ се слага начало на Холандската република, която се явява първата буржоазна страна в света.

След откриването през 1843 г. на железопътна линия, свързваща Утрехт с Амстердам, градът повишава своята значимост и се превръща в основен железопътен център. Развитието на Утрехт профължава и след Индустриалната революция. Тя се развива с пълни сили и това спомага за разширяването на града далеч отвъд средновековната му част, в частност централната, като от 1880 г. нататък започват да се строят много нови квартали като Аутвейк, Витефрауен, Вогеленвейк.

Идването на Втората световна война засяга Утрехт и градът е окупиран от германските войски и остава под тяхно управление чак до окончателното освобождаване на Нидерландия на 5 май 1945 г. На 7 май канадски войскови части тържествено навлизат в Утрехт, а след войната градът значително се разраства с построяването на новите квартали - Овервехт, Хогравен, Лунетен, Каналенейланд и Лейдсе Рейн.

Утрехтският университет е най-големият в страната се намира във вътрешната част на града и в студентския квартал Ойтхоф, и заема 41 място сред най-добрите университети в света и 6-то в Европа. Други квалитетни училища в Утрехт са Утрехтското висше училище, Утрехтското висше училище по изкуствата и Университета по хуманистика.

Утрехт е град с активен културен живот, като в града се намират няколко театри, центъра за класическа музика Вренденбюрг, рок клуб Тиволи, няколко кина, галерии продаващи произведения на изкуството, както и няколко музеи. Една от забележителностите на Утрехт е къщата „Ритвелд Шрьодер“ от 1924 г., която е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Известните музеи в Ултрехт са музеят на аборигенското изкуство, Централният музей, Музеят „Катарейнеконвент“, посветен на история на християнската култура и изкуство в Нидерландия, Националният музей на механичните музикални инструменти, Железопътният музей, както и Университетският музей към Утрехтския университет. Утрехт, освен културни забележителности, предлага и доста архитектурни и исторически забележителности, част от наследството на страната. Една от тях е символа на града - готическата кула на катедралата "Св. Мартин".

Друга забелжителност в Утрехт, която задължително трябва да бъде посетена, е "Старият канал" - ровът, опасвал и защитавал стария град. Каналът е създаден през XII век и преминава през целия град.

Центърът на Утрехт е идеален за разходка. В него Средновековие и съвремие се преплитат и създават уникална атмосфера. В центърът на Утрехт кипи от младежки дух, нощни клубове и модерни заведения.

В центъра на Утрехт се намира още една интересна забележителност - Папската къща. Това е домът на Адриан VI, който построява своя дом в Утрехт още преди да е станал папа. За съжаление той не успява да живее в нея, тъй като умира през 1532 г. в Рим, една година след като е станала папа.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Утрехт