Северна Америка >> Канада >> Национални паркове >> Златната треска в Клондайк

Златната треска в Клондайк

Информация | Kарта
seen
1629
facebook
Златната треска в Клондайк

Международният исторически парк „Златната треска в Клондайк“ обхваща огромни територии от САЩ и Канада и е създаден, за да напомня на бъдещите поколения за златната треска в края на 19 век и мечтите на стотиците хиляди златотърсачи за лесно забогатяване и по-добър живот.

Всичко започва през август 1896 г. с откриването на къс злато в притока на река Юкон, наречен Клондайк. Откриватели са група авантюристи - Джордж и Кейт Кармак и техният водач, индианеца Скокум Джим Мейсън. Една година по-късно към това магнетично място се отправят златотърсачи от Сан франциско, Германия, Италия, Норвегия, Англия, та даже и от Китай и Япония. Напливът на толкова хора по долината на р.Юкон, е предпоставка за развитие на търговията, хотелиерството и банкерството в този район. Град Сиатъл се превръща в изходна точка за златотърсачите. Тук са се екипирали, снабдявали се с необходимото оборудване, запасявали се с храна. Така градът процъфтява, благодарение на увеличените приходи.

Доусън (Dawson) е другият важен град за златотърсачите. По това време той наброява 30 хил. души. Тук е живял известният писател Джек Лондон, който увлечен от еуфорията на треската за злато също идва тук едва на 21 години. Не успява да забогатее, но събира материал за най-хубавите си творби,като „Дивото зове“,“ Белият зъб“, „Белю пушилката“, „Дъщерята на снеговете“и мн.др. Къщата в планината, в която е живял Джек Лондон, е превърната в музей. Сега в столицата на златотърсачите Доусън живеят едва 1500 човека, някои от които все още се занимават с добив на злато.

Исторически парк „Златната треска в Клондайк“ се състои от серия значими отделни части-три край Скагуей, една в Сиатъл и още три в Канада. Те обхващат сгради и участъци от маршрути, включително и центъра на Скагуей с петнадесет исторически постройки. Дивната красота на природата, редките животни като мечката гризли, автентичните градове, създадени благодарение на златната треска, привличат много туристи и авантюристи.

Посетителите на историческия парк се посрещат от бронзова композиция на водач от племето тлингит и златотърсач. Най-подходящи за посещения са месеците юни-юли, когато са белите нощи. Треската за злато в Клондайк продължава до 1899 г., когато на източния бряг на Аляска е открито ново злато и натам се отправя потокът от златотърсачи.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS