Маастрихт (Maastricht) – лицето на старинна Холандия. Маастрихт – един от двата най-стари града в Нидерландия (заедно с Неймеген). Градът е административен център на провинция Лимбург и е разположен около река Маас. Но това, че е стар, не значи, че животът в него е замрял. Напротив. Маасстрихт е един от най-оживените градове в Холандия. Градът буквално бръмчи от вълнение, а неговото многоезично и многонационално население разкрива различни аспекти от Европейския съюз. Всъщност ако искате да се потопите едновременно в атмосферата на Холандия, Германия, Белгия и Франция, вашето място е Маастрихт. Най-старият град в Холандия може да ви предложи всичко това – църкви, базилики, кафенета във френски стил и архитектура с немски нотки. Маастрихт те завладява с калдъръмените си улички, модни бутици, отлична кухня, фестивал на изкуствата, впечатляващата архитектура на Керамичният квартал...Просто с всичко. Дори въздухът в града те зарежда положително и те кара да забравиш за всичко.

От географска гледна точка, Маастрихт се намира в Холандия и е разположен много близо до границите с Германия и Белгия. С обявяването му за най-стар град в Холандия, историците правят смелото твърдение, че Маастрихт е основан през 50 г. пр. Хр. За създатели на града са обяввени римляните, които много прагматично са усетили стратегическото положение на Маастрихт – важността на района около река Маас. Така се ражда град „Мосе Траектум”, в превод „Преминаването на Маас”. Днес името на Маастрихт в буквален превод означава „брод през река Маас“. Древен Маастрихт бил изключително важен търговски пункт по маршрута на търговците, пътуващи между Кьолн и Северно море. За просперитета и развитието на града допринася и построеният храм на Юпитер, останки от който днес могат да се разгледат в приземния етаж на един хотел в града.

70-те години на ХХ век са доста тежки за града и той преживява сериозен спад в развитието си заради затварянето и на последната местна въглищна мина. Но Маастрихт не остава в „пепелта”, напротив градът разцъвтява отново благодарение на програми за привличане на чуждестранни инвеститори. Днес Маастрихт е доста популярна дестинация, дори и за еднодневно пътуване, от холандци, белгийци и германци. Освен това Маастрихт е дом на студенти от цял свят, дошли да се образоват в престужните университети.

Популярността на Маастрихт се подсилва и от факта, че тук е подписан договорът, с който е основан Европейският съюз. Причина за това е близостта на града до Белгия и Германия. След това събитие Маастрихт си печели още едно прозвище – „най-европейският град“. Хората тук често се шегуват, че по тази причина са по-гостоприемни от северните си холандски съседи.

Няма да е преувеличено, ако кажем, че всяка сграда в Маастрихт е забележителност. Само от времето на Карл Велики остават редица чудесни архитектурни примери, включително и двете църкви в Маастрихт, който са едни от най-добрите примери на романска архитектура в цялата страна.

Сред най-ярките забележителности на Маастрихт се отлиават Маркт, базиликата „Свети Серватиус”, църквата „Свети Ян” и местният исторически музей, базиликата на Дева Мария, старите градски стени, подземните затвори, музеят Бонефантен, Свети Питърсбърг. Центъра на Маастрихт сам по себе си е една уникална забележителност. Разходка около двата централни площада Врийтхоф и Пазарът откриват прекрасни гледки, предлага възможност да изпиете кафе или просто да си починете на пейка. Около площадите е наситено с църкви и катедрали, които са интересни и входът е свободен.

Не бива да подминаваме хълмът на Св.Петър, който е част от културно-историческото наследство. На него са разположени старите градски укрепления и Портата на Ада, построена през XIII век. Тук по време на Втората световна война гражданите на Маастрихт са криели ценностите си и вещи, които не искали да бъдат унищожени през войната. Друга перла в наследството на Маастрихт е Червената кула в църквата Св. Йоан Кръстител, от която се открива панорамна гледка към целия град.

Кафенетата са нещо много популярно и обичано в Маастрихт. Заемат мястото на старите постройки в града и са във френски стил. Други стари постройки в Маастрихт пък са превъплатени в бутикови хотелчета. Градът също така дава възможност да разгледате редица изложби, да се разходите из музеите. Сред най-препоръчваните заведения са Take One, Beluga и Cafe 't Pothuiske. Задължителното итие, което трябва да се опита при посещение на Маастрихт, е местната бира.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Маастрихт