Имението „Монтичело“ се намира близо до град Шарлотсвил, Вирджиния, САЩ. Това е домът на президента на САЩ Томас Джеферсън (1743-1826), който е създател на Декларацията за независимостта и университета във Вирджиния. Имението е разположено на хълм с височина 260 м, откъдето се открива прекрасна гледка. Получил мястото като наследство от баща си, Томас Джеферсън влага цялото си желание, любов и вдъхновение в построяването на къщата, през 1768г.

Освен политик, Джеферсън е бил архитект, дизайнер, изобретател, философ и градинар, и всички тези умения са намерили израз в „Монтичело“. Сградата е завършена през 1784г., когато Джеферсън заминава за Европа и прекарва там 5г. и се впечатлява от европейската архитектура. След завръщането си в Америка, той преустройва „Монтичело“ и къщата се превръща в една от най-интересните сгради във Вирджиния. Погледната отвън, тя изглежда едноетажна с чудесна фасада, а всъщност е триетажна, благодарение на странното разположение на прозорците по горните етажи. Видът на стаите и обзавеждането също са заслуга на находчивостта и изобретателността на Джеферсън. Изтънчеността на изпълнение личи във всеки детайл не само в къщата, но и в прекрасната градина около нея. До смъртта си през 1826г., Джеферсън продължава да прави малки промени по нея.

Днес „Монтичело“ е открито за посещения, като предлага една впечатляваща разходка из имението на един от първите президенти на САЩ-Томас Джеферсън.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Монтичело