Kъщата-музей на Рембранд, намираща се в холандската столица Амстердам, е мястото, където художникът е живял и творил в периода от 1639 г. до 1656 г. Къщата-музей на Рембранд е построена през далечната 1606 г. В къщата-музей на Рембранд в Амстердам могат спокойно и подробно да се разгледат стаите, в които той е живял, както и работилницата, в която е творил, както и прекрасната му колекция блести с неговите неповторими гравюри и офорти. Собствениците на този музей на Рембранд са се постарали да запазят автентичната атмосфера, в която е протекъл на Рембранд в тази къща. Част от мебелите и предметите са съхранени и показани заедно със скулптури и картини на други художници от същата епоха, които допълват цялостната представа за живота и творчеството на знаменитият художник. Интериорът на къщата-музей на Рембранд е пресъздаден за епохата, през която Рембранд е продал къщата – всичко е пресъздадено в стила, актуален за въпросната 1656 г.

Великият творец се настанява в помещенията на сутерена на днешната къща-музей заедно със семейството си – синът му Тит и съпругата му Саския ван Ойленбург, която му се пада братовчедка. Бракът на Рембранд със Саския изтрелва нависоко статута му в обществото, както и подобрява материланото му положение. Така той успява да си купи много ценни предмети на изкуството и редки ценности, с които украсява дома им. За съжаление тя оставя двамата си любими мъже през 1642 г. – смъртта я отнема от този свят. Картините на Рембранд, изобразяващи съпругата му на смъртно легло, са сред най-чуствените му творби. Тази представителна по онова време къща струва на Рембранд 13000 гулдена, който той плаща с ипотечен кредит. Това става причина за по-нататъшните му финансови затруднения.

Твърди се, че част от най-известните картини на Рембранд са нарисувани в студиото на първия етаж. Прекрасната колекция от картини на Рембранд е изпръстрена с автопортрети на художника, разкриващи различни негови настроения и образи. Къщата-музей на Рембранд се намира в еврейския квартал в Амстердам, на улица Йоденбрестат. Днес в нея се провеждат различни временни изложби, а отделно се провеждат и демонстрации на печат и рисуване.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Къщата на Рембранд