Антиетам е река, близо до град Шарспург, щат Мериленд, САЩ.Това е мястото на бойното поле и е една от най-кървавите битки от Гражданската война между Севера и Юга в САЩ. Днес, пейзажът край Шарспург е красив и спокоен и само белокаменният паметник и няколкото оръдия от онова далечно време, напомнят за решителната битка на 17 септември 1862г., която променя хода на историята на САЩ.

Лидерът на войските на Конфедерацията на Юга е генерал Робърт Е. Лий. Той напредва към Мериленд, като се надява да спечели хората от този щат на своя страна. Командващият на Съюзната армия е генерал-майор Джордж Б. Маккленан, който трябвало да атакува силите на Конфедерацията, за да предотврати приближаването им до Вашингтон. Боевете започват рано сутринта на 17 септември. Армията на Маккленан е по-многобройна, но е зле координирана по време на осемчасовите атаки. Убити са около 25 хил. души, като по-голяма част от загиналите са от Съюзната армия. Битката продължава и след пристигането на подкреплението за Съюзната армия на генерал-майор Амброуз Бърнсайд, който се стреми да завземе каменния мост над реката, сега носещ неговото име. Генерал Лий изтегля войската си през река Потомак и се връща във Вирджиния. Въпреки, че Конфедеративните сили са се оттеглили, действията на Маккленан са преценени като слаби и заради това е освободен от командването на Съюзните войски.

Но битката при Антиетам е ключова, тъй като възпира първият опит на Конфедерацията да превземе територии на Севера. Така и президентът Ейбрахам Линкълн издава своята Прокламация за освобождаване на робите и дава нов ход на Гражданската война.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Антиетам