Град Гетисбърг (Gettysburg) е разположен в центъра на Пенсилвания сред хълмове, обрасли със зеленина. Известен е с най-опустошителната битка в Гражданската война в САЩ между Севера и Юга. Загиналите тук са около 50 хиляди души общо от Съюзната и Конфедеративната армия.

След неуспешния си опит за нахлуване в територията на Севера при река Антиетам, генерал Лий предприема поход към този край през май 1863 г. Сигурен в успеха си, той настъпва с армия от 72 хиляди души, а правителството на Юга е готово с писмо за мир, което да бъде връчено след победата.

Съюзната армия, начело с генерал-майор Джоузеф Купър е 94 хиляди души. Няколко дни преди началото на битката Джоузеф Купър подава оставка и начело на Съюзната армия застава генерал-майор Джордж Мийд.

Сблъсъкът между двете армии се състои между 1 и 3 юли 1863 година. След като на 2 юли Лий се опитва да обходи армията на Съюза по фланговете неуспешно, на 3 юли е заповядана фронтална атака на центъра, който се намира на хълма Семитри. Атаката се ръководи от генерал Джордж Пикет, като за целта са отделени близо 15 000 човека. Въпреки, че Севера печели битката, тази атака остава в историята, като символ на смелост.

След битката хълма Семитри е превърнат във войнишко гробище и е осветено от президента Ейбрахам Линкълн. А местният прокурор Дейвид Маконахи купува 243 хектара от тази земя, за да бъде съхранено за поколенията това паметно място. Защото това е една битка, чийто лидери са не само велики стратези и военачалници, но и хора с големи сърца, съпричастни от загубата на толкова много сънародници.

За важността на битката при Гетисбърг, говорят и думите на Линкълн: „Светът едва ли ще отбележи или ще помни дълго казаното тук, но не може да забрави направеното от тях на това място.“

Днес Националното гробище и Национален военен парк Гетисбърг са сред най-почитаните исторически паметници в САЩ. В парка се намира Паметник на Пенсилванските полкове при Гетисбърг, който е най-големият паметник на бойното поле.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Гетисбърг