Тумбстоун

Информация | Kарта
seen
2290
facebook
Тумбстоун

Тумбстоун (Tombstone) е град, разположен в окръг Коучис на щата Аризона, близо до до границата с Мексико, САЩ. Олицетворяващ мита за Дивия Запад, той става известен като сцена на легендарната каубойска престрелка през 1881 г. в парцел „О.К. Корал“, намиращ се в стария Тумбстоун.

Градът възниква насред пустинята Сонора, на 1384 м надморска височина, през 1877 г. Тук растат ниски храсти, кактуси и като допълнение на пейзажа са огромните скали, необичайни за пустинята. Основателят на Тумбстоун е Ед Шифелин - скаут и златотърсач, който открива тук сребро по време на пътуванията си. Той нарича малкия си палатков лагер и мината „Тумбстоун“, което в буквален превод означава „надгробна плоча“.

Новината за откритието привлича и други търсачи на бързо богатство. Жителите на града достигат до 14 хил. по това време. Но като във всички градове на златотърсачи, беззаконието в Тумбстоун върлувало в по-голяма степен, отколкото законите на щата. В околностите на града живеела голяма банда престъпници, наречена „Каубоите“, които носели много беди на хората от Тумбстоун.

През 1880 г., шериф на Тумбстоун става Върджил Ърп, който заедно с братята си Уайът и Морган и приятеля им Док Холидей, решава да помогне на хората от града и да сложи край на безчинствата на бандата. През 1881 г. новите управители на града се спречкват с Клентън и братята Маклори, които са част от „Каубоите“. Създаденото напрежение довежда до дуел между Док Холидей и Айк Клентън. Решавайки да помогнат на приятеля си, братята Ърп проследяват групата до пустия парцел №2, като искат да обезоръжат Клентън и братята Маклори. При престрелката, която траяла само 30 секунди, Клентън, Франк и Том Маклори са убити, а Док Холидей, Върджил и Морган Ърп са ранени. В град Тумбстоун мястото на известната престрелка е отбелязано с голяма табела: „О. К. CORRAL“.

Намирайки това място за естествена сцена за филми за Дивия Запад, продуцентите на Холивуд го използват за снимачна площадка на един от най-емблематичните филми „Тумбстоун“, а също и за много други филми за този интересен период от историята на САЩ.

Днес, Тумбстоун има около 1500 жители, но е посещаван от половин млн. туристи годишно, които могат да преживеят своя Див Запад за кратко време. Дилижансите, движещи се по главната улица, магазинчетата с индиански сувенири и автентичните кръчми, помагат на усещането за живота от средата на 19 век.

See video
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа
RSS