Меса Верде

Информация | Kарта
seen
1144
facebook
Меса Верде

„Меса Верде“ е национален парк, разположен в района на Четирите ъгъла, където се срещат щатите Юта, Колорадо, Ню Мексико и Аризона в САЩ. Разпростиращ се на 207 кв. км площ, „Меса Верде“ представлява най-голямото струпване на скални жилища на племето „анасази“, живели тук между 600-1300 г. Сл.Хр. Меса Верде или Зелената маса получава името си от високото плато с надморска височина от 1828 м до 2590 м, което е обрасло с хвойнови гори и редкия дъб Гамбела. Тук-там могат да се видят стада от черноопашати елени, а също червени лисици, койоти и др. През пролетта е много красиво тук, защото цъфтят много цветя, а червено-жълтите листа на дъба Гамбела, са особено впечатляващи есен. Заради гъстите гористи райони, прекъсвани от от по-ниски треви, назъбени върхове и долини, откриването на тези уникални скални жилища е станало след около 600 години. Испанските пътешественици първи навлизат в този регион през 1760-1770 г. и те дават името на платото Меса Верде.

Скалните жилища били открити съвсем случайно през 1888 г. от двамата местни приятели Ричард Уесерил и Чарлз Мейс, които търсели изгубена крава. Катерейки се по платото, те забелязали слаби контури на стени и кули, напомнящи голям каменен дворец. Двамата мъже набързо измайсторили стълба и се спуснали в безлюдния скален дом. В една от стаите намерили работни инструменти, годни за употреба. Те били изработени от дърво, кости и камъни. Археолозите се заели с откриването на още много такива селища в района –около 600, а и с изучаване на хората, които са ги създали- племето „анасази“,потомци на което е племето „пуебло“. След откриването на уникалните скални селища, започнало разграбване на различни предмети и артефакти от това изключително място. За това се наложило да се намеси държавата и през 1906 г. „Меса Верде“ бил обявен за национален парк от американския президент Теодор Рузвелт.

Най-известното жилище в Меса Верде е Скалният дворец, който представлява една четириетажна сграда, изградена под огромна скала. Стаите са около 220 на брой, а има и 23 киви - това са кръгли подземни ритуални стаи, с покриви от листа, дебел пласт кал и отвор, през който са се спускали вътре. В Скалния дворец са живеели около 100 човека.Със самостоятелно изработените си инструменти от речни камъни, анасазите обработвали камъните от реката на определен размер плочки. С помощта на кедрови гредички и смес от глина, вода, кал и камъчета, те свързвали плочките и изграждали удивителните си жилища. Тази най-голяма сграда е била главен социален и административен обект, използван и за ритуални цели.От височината на стаите се съди за ръста на хората от племето - за мъжете 163 см, а за жените - 152.

Другото голямо скално жилище е Домът на смърчовите дървета, наречено така заради големите дървета , на които попаднали откривателите на тази сграда, имаща ширина 66м и 27 м най-голяма дълбочина. Стаите тук са 130 , а също и 8 ритуални помещения или киви. Къщата с балконите е най-екзотичното и трудно-достъпно място, защото скалните жилища са разположени на височина 180 м над дъното на каньона. Те са напълно скрити в скални ниши и представляват непристъпна крепост.Тунелите и проходите правят посещението им от от туристите в парка „Меса Верде“, голямо приключение. Отначало по стълба посетителят трябва да се спусне на 30 м дълбочина, после следва друга стълба и четириметров каменен тунел, по който трябва да се пълзи, следва изкачване на още 20м височина.В Къщата с балконите има 40 стаи, които се считат за помещения със среден размер, сравнени с другите скални жилища в Меса Верде.

Скалните жилища в Национален парк „Меса Верде“ са ярък пример за техниката на строителството на анасазите и изкусното им каменоделство. Повърхността на много от стените са боядисани в червено, жълто и бяло, които с течение на времето са избелели. Хората от племето анасази са се занимавали със земеделие-отглеждали са фасул, царевица и др. селскостопански култури. От кедрова кора и влакна от вечнозелени растения, те изработвали плетени кошници и съдове, толкова плътни, че в тях можело да се налива вода и готова храна. С вода се снабдявали от реката на дъното на каньона. От това, което са открили и проучили археолозите, анасазите са били трудолюбив народ. Това, което е загадка е, че те са напуснали своите жилища през 1300 г., но тук се е съхранил духът на една древна култура, вдъхваща възхищение.

Национален парк „Меса Верде“е включен в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1978 г. Съвременните посетители имат възможност да изпитат същите чувства, както и първите откриватели, а скалните жилища в „Меса Верде“ будят удивлението на стотици хиляди туристи.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS