Статуята на свободата (Statue of Liberty) - символ на Съединените американски щати и олицетворяваща мечтата на милиони хора, които са вярвали, че стигнат ли до нея, животът им ще е по-хубав. Разположена на остров Либърти, в Нюйоркския залив, Статуята на свободата продължава да посреща и удивлява посетителите на този космополитен град.

Внушителната статуя е подарък от френския народ в знак на приятелство, по случай 100-годишнината от обявяването на независимостта на САЩ, 4юли 1776 г. Освен това, правейки този жест, Франция се надявала да се стабилизира политическото й състояние по онова време. За изпълнение на проекта е нает френският скулптор Фредерик Огюст Бартолди, който отива в Америка, за да намери най-подходящото място на статуята. Той харесва остров Бедлоу Айлънд, който едва през 1956г. е преименуван на Либърти.

Връщайки се във Франция, Бартолди се заема с ентусиазъм за изпълнение на тази предизвикателна задача. Смята се , че статуята изобразява римската богиня на свободата Либертас. За изработването на металната конструкция са привлечени създателят на Айфеловата кула Густав Айфел и неговият помощник. А американецът Ричард Морис Хънт проектира десететажния пиедестал на Статуята, в който днес е разположен музей. Интересното е, че стоманената рамка на лявата ръка на статуята има формата на студиото на Бартолди. Статуята е транспортирана от Франция до Ню Йорк на 350 части в 214 сандъка, с кораба „Isere“през 1876 г.

Оказало се ,че финансовите средства са недостатъчни, за да се извърши самото сглобяване на статуята. Изминали десет години, докато се започне издигането на този величествен паметник. Самото сглобяване отнело четири месеца. Височината на статуята заедно с пиедестала е 93 м, а само на фигурата-46 м. Стоманената конструкция на статуята е покрита с лист от медна сплав и има много символи в изображението на „Lady Liberty“-така я наричат много от хората. Разкъсаните окови в нозете й изразяват извоюваната свобода, факлата в дясната ръка-просвещението, в лявата й ръка има плочка, на която е гравирана датата на независимостта на САЩ - 4 юли 1776 г. Седем-лъчевата корона олицетворява седемте контитента. На пиедестала върху бронзова табела е изписана поемата „Новият колос“ на Ема Лазаруе.

Статуята, която в началото носела името „Свободата, носеща светлина на света“, била тържествено открита на 28 октомври 1886 г. от самия американски президент Граувър Кливланд. За национален обект Статуята е обявена през 1924 г., а е влязла в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО –през 1984 г.

След основен ремонт, Статуята на свободата е посещавана от туристи от август 2004 г. Но изкачването до короната и факела, до където има 354 стъпала, е забранено. Има две площадки, до които посетителите имат достъп-едната е в основата на пиедестала, а другата е на височината на прасеца на фигурата. Но и това е достатъчно, за да се насладят туристите на прекрасната гледка към залива и града.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Статуята на свободата