Белият дом е най-известната и познаваема сграда в света-място, където живее президента със семейството си, а също е и неговото работно място. Парцелът за сградата е избран лично от първия президент на САЩ Джордж Вашингтон (1732-1799) , заедно с градския архитект. Намира се на улица „Пенсилвания авеню“ №1600 във Вашингтон, окръг Колумбия.

През 1792 г. е проведен конкурс за най-добър проект за емблематичната сграда, който е спечелен от ирландеца Джеймс Хобън. Той използва като еталон резиденцията „Линстър“, в която се помещава и днес ирландския парламент, но по настояване на Джордж Вашингтон, плановете са променени. Строителството на президентството започва през есента на 1792 г. и почти завършено през 1800 г. Първият президент, обитавал сградата , е Джон Адамс. Сградата имала различни имена-Дом на президента, Президентски дворец, Президентска къща, докато президентът Теодор Рузвелт през 1901 г. не й дава сегашното име - Белият дом.

След 1800 г., Белият дом претърпява много промени, тъй като всеки президент, заедно с първата дама има право да го преобразува по свой начин. По указание на президента Томас Джеферсън, архитектът Бенджамин Хенри Латроуб, добавя две нови крила, предназначени за конюшни и сервизни помещения. По време на Британско-американската война през 1812 г., британската армия поставя дома под обстрел. След края на войната на Латроуб и Хобън е възложен реставрационния процес. Така че най-забележителните попълнения от северни и южни галерии са извършени през 1824-1829 г. През следващите години, сградата на Белия дом е допълвана и променяна, но лошо поддържана и постепенно започва да запада.

Най-големият реставрационен процес на Белия дом, е предприет от Жаклин Кенеди, съпруга на президента Джон Ф. Кенеди, президент на САЩ от 1961 до ноември 1963 г. Първата дама си поставя за цел да превърне Белия дом в най-красивата и представителна къща в Америка и я постига.Тогава са добавени и елементите от пищната украса във френски стил. Всичко това Жаклин Кенеди осъществява, като учредява комитет, упълномощен да ръководи ремонтните работи в Белия дом и периодично да осведомява обществеността за постигнатия напредък. Освен основната сума, полагаща се за обновяване на президентството, този комитет успява да събере средства от дарения и много предмети, от хранилища, мазета и прашни складове на музеите, като картини, ценни порцеланови сервизи, няколко бюста на първите президенти и др. Славеща се като естет и уважаваща културата, Жаклин превръща Белия дом в място за среща с най-прочути световни музиканти, певци, актьории танцьори.Тази културна вълна увлича цяла Америка. Кенеди е президент само три години, но през това време, Белият дом е изглеждал отлично поддържан, обновен и със запазени исторически ценности.

Най-важната сграда на САЩ има шест етажа със 132 стаи, от които 16 са за гости, 32 бани, а 412-те прозореца придават особено очарование на сградата отвън и отвътре. За придвижване на персонала и гостите има три асансьора. Най-емблематичната част от Белия дом е Овалният кабинет, който е място за многобройни исторически решения и политически събития. За развлеченията и отдиха на президентското семейство и гостите му, в градината от 7 ха освен много цветя, има тенис-корт, писта за джокинг, баскетболно игрище, зала за боулинг и мн. др. Розовата градина, заедно с хилядите многоцветни лалета през пролетта,е впечатляваща.

Белият дом се е превърнал в символ на Съединените щати, тъй като е най-фотографираното и най-посещавано място и е единствената президентска институция, отворена за посещения.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Белият дом