Лодз, познат още и като Лудж, е третият по големина град в Полша. Лодз е разположен в централната част на страната, на 135 км. от Варшава, като градът е столица на едноименното Лодзко войводство. Също така Лодз е административен център на Източнолодзкия окръг, без да е част от него. Името на града се превежда като „лодка”. Лодз е преминал през много перипетии и трагично минало, живее в неспокойно настояще, но храни и надежда за по-светло бъдеще.

За първи път писмено името на Лодз се споменава през 1332 г., от когато датира документ, който удостоверява преминаването на Лодз в ръцете на епископите на Влоцлавек. Град Лодз официално получава статуса си на град през 1423 г. от крал Владислав Ягиело, като от този момент та чак до XVIII век градът не се развива, не процъфтява и остава малко селище насред търговския път между Масовия и Силезия.

Когато през 1793 г. Полша претърпява втори разделяне Лодз става част от Кралство на провинция Прусия - Южна Прусия, като получава името Лодч. След окончателното национализиране на града през 1798 г. от прусаците, Лодз губи статута си на град на епископите от Куявия. Няколко години по-късно, през 1806 г. Лодз се присъединява към Наполеоновото херцогство на Варшава и през 1810 г. градът е с население от сто и деветдесет човека. През 1815 г. той става част от Конгресна Полша, която е част от Руската империя.

Заражда се тенденция за подновяване на полуразрушеният Лодз и затова с указ на царя през 1816 г. немски имигранти получили парцели земя, за да я почистят и да изградят върху нея фабрики и жилища. Емигранти от цяла Европа започнали да пристигнат в града, който по това време получил прякора Обетованата земя. Към Лодз се насочили емигранти от Южна Германия, от Силезия и от далечни страни като Ирландия, Португалия, Франция и Англия. Първата фабрика отваря врати през 1825 г. и е била предназначена за преработка на памук. Тъй като най-голямата част от населението на града са били германци, са създадени много немски училища и немски църкви. Градът започва да разцъфтява благодрение на постоянният приток на работници, бизнесмени и занаятчии от цяла Европа. Така постепенно Лодз се превръща в основен център на текстилното производство на Руската империя.

Ренесансът на Лодз не е духовен, а индустриален и не настъпва през ХV век, а през ХІХ век. Градът се превръща в европейски център на текстила и се изпълва с множество фабрики. Следващата благоприятна за Лодз страница в историята се отваря през 1850 г. когато Русия отменя митническата бариера между Конгресна Полша и Русия и индустрията в Лодз започва да се развива свободно. Много бързо градът става вторият по големина град на Конгреса Полша. През 1865 г. е положена първата железопътна линия, благодарение на която градът има железопътна връзка с Варшава.

Лодз продължава да се разраства постоянно до 1914 г., като в същата тази година той се превръща в един от най-гъсто населените индустриални градове в света - 13 280 жители на квадратен километър. Отново през 1914 г. Лодз попада под германската окупация, но през ноември 1918 г. местното население освобождава града. До края на Втората световна война Лодз губи над четиристотин хиляди жители, като триста хиляди от тях са полски евреи и има по-малко от триста хиляди човека население. До 1948 г. Лодз е фактическа столица на Полша, като след това започва реконструкцията на Варшава и градът отново се превръща в основен център на промишлеността.

Центърът на град Лодз е застроен в стил “fin de siècle”, като в основата си той е класицизъм с редица елементи от ампир и сецесион. Най-хубавите реставрирани сгради, примесени с отделни грозни блокове в сталински маниер, могат да се видят по централната улица “Пьотрковска”, която е дълга около пет километра.

След 1991 г. текстилните фабрики, които дават основния поминък на хората, са закрити, и днес на тяхно място могат да се видят галерии, магазини и ресторанти. Световни фирми като “Жилет” и “Хитачи” също инвестират в нови производства. Културният живот процъфтява въпреки кризата, като в Лодз действат осем театъра за възрастни и пет за деца. Независимо, че не може да се даде стегнато и изчерпателно описание на Лодз, градът има с какво да впечатли туристи и посетители. Сред туристическите атракции в Лодз е еврейското гробище, което е изградено през 1890 г. и разположено на площ от четиридесет хектара. Това е най-голямото европейско еврейско гробище – в него има над седемдесет хиляди гроба.

Интерес представлява Манифактура – търговски център, издигнат на мястото на стар текстилен производствен комплекс, в който е съхранена атмосферата от XIX век, като са използвани и реставрирани оригиналните сгради. Несъмнено зоопаркът на Лодз, построен през 1930 г., е една от най-големите атракции на града, която привлича с еднаква сила и туристи, и местни жители. В зоологическата градина има различни видове екзотични животни и великолепна волиера за птици.

Другата голяма забележителност на Лодз е улица Пьотрковска - една от най-големите търговски улици в света с дължина 4,9 км. Тази пешеходна зона е изпъстрена със сгради в стил Арт Нуво и е най-оживената улица в града, пълна с ресторанти, музеи, художествени галерии и бутици.

Огромен интерес представлява еврейското гето в Лодз, което е отворено двадесет и четири часа в денонощието и входът за него е свободен. Известно е с това, че в него са били затворени над двадесет хиляди полски евреи. През 1945 година, когато Червената армия освобождава града, в гетото има само хиляда души, които са оцелели.

Други туристически атракции в Лодз са Алеята на звездите, Лунапаркът и над 30 парка, включително гората Лагевники, намираща се в пределите на града.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Лодз