Разположен на река Одра в северозападната част на Полша, по протежение на югозападната част на брега на езерото Дабие, в близост до Балтийско море и до границата с Германия, Шчечин е седмият по големина град в Полша и второто по големина полско пристанище на Балтийско море. От друга страна Шчечин е столица на Западнопоморското войводство и административно е обособен в отделен окръг (повят). Едно от нещата, с които Шчечин е известен, е фактът, че в града е родена императрица на Русия Екатерина II.

Историята на града започва да се пише около VIII век, когато в местността, населена със славянски племена, е построена славянската крепост Померания. Постепенно в годините селището, обособено около крепостта, се превръща в основен градски център – Померания, управлявано от владетели от династията Грифин. Населението приема християнската вяра и от западна Европа започват да пристигат нови заселници.

След IX век днешен Шчечин се сдобива с укрепления за отбрана и постепенно се разраства към брега на река Одер. Към средата на X век, или по-точно през 960 г., контролът над Померания преминава в ръцете на полският владетел Миешко Първи. Именно той присъединява град Шчечин към Полша, като по време на неговото управление градът се превръща в едно от най-важните пристанища на Балтийско море.

Два века по-късно, през 1121 г., Болеслав Трети, граф на Полша, спечелва контрола над региона. Времето на неговото управление съвпада с издигането на първата християнска църква в Шчечин – църквата на апостолите Петър и Павел. Възползвайки се от смъртта на владетеля, Анселм Хавелбергски и Конрад Майсенски, подкрепяни от кръстоносците на Миешко Трети, обсаждат града. Легенда разказва, че за да избегнат насилствено приемане на християнството, местните жители нарочно издигали кръстове, с което се опитвали да убедят и покажат, че вече са приели християнството като религия.

През следващите години населението на селището постепенно намалява, но след XIII век Грифоните вземат решение за издигане на замък в града, който се превръща в една от основните резиденции на Померания. Икономиката на града просперира благодарение на търговията през Балтийско море. Проблем имат само хората със славянски произход заради царуващите в Шчечин антиславянски настроения. На славянското население е забранено да се присъединяват към занаятчийски гилдии, митническият данък за славянски търговци е удвоен, освен това и им е забранено да говорят на обществени места на родния си език. Трудности имат и по-богатите славяни, тъй като те са насила лишени от богатствата си. Славяните е трябвало да бъдат изгонени от тези земи, като по това време започват и изгарянията на вещици.

С подписването на Договора от Шчечин през 1630 г., градът попада под шведски контрол, независимо, че населението му са предимно германци. Шчечин бил превърнат във важна шведска крепост, която била многократно обсаждана по време на различни войни, които съсипали икономиката на града. Шчечин остава шведска крепост до 1720 г., а след това е придобит от кралство Прусия и става столица на провинция Померания, която след 1870 г. е част от немската империя.

Шчечин остава защитена крепост до 1873 г., като се превръща във важен пруски порт и става индустриален град. През 1945 г. по-голямата част от немското население на Шчечин го напуснала, като след войната градът става част от Полша, възстановява се и си разширява границите.

Независимо от своето минало и управници, днес Шчечин е много привлекателен град от туристическа гледна точка. Дори икономиката на града е насочена към туризма, като градът привлича много любители на красивите гледки от цял свят.

Несъмнено сред главните атракции на град Шчечин е замъкът на померанските графове, който е бил построен през 1346 г. Замъкът е едно от най-впечатляващите места в града, което туристите не пропускат да посетят. Освен това замъкът в Шчечин на практика е културният център на града, тъй като в него се намират градската опера и художествената галерия, където са събрани впечатляващи произведения на изкуството.

Друга перла в короната на Шчечин е Орловият фонтан. Тази забележителност на града е изградена през 1732 г. Интересен факт е, че централната улица, която е пешеходна и по която вървят туристите, е маркирана с червена линия върху паветата и буквално отвежда туристите към забележителностите на града.

Шчечин предлага много зелени места за отдих и почивка, като сред парковете в града се откроява паркът Каспровица. Това е любимо място за разходка на семействата с деца, като предлага на своите посетители богата зеленина и красиви алеи. Освен това в парка него има летен театър, където се поставят пиеси, както и красиво езеро, което привлича влюбени двойки.

Освен изброените атракции, градът разполага с още привлекателни туристически забележителности - базиликата "Свети Джеймс", музеят на съвременното изкуство, историческият музей на Шчечин, морският музей и др. Освен това градът разполага с прекрасни ресторанти и кафенета.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Шчечин