Капитолият

Информация | Kарта
seen
1452
facebook
Капитолият

Величествената бяла сграда в центъра на столицата на САЩ, Вашингтон, е символ на правителството и на законодателната власт на Съединените щати. Разположен на хълма Дженкинс, Капитолият е един дързък архитектурен експеримент, въплатил желанието на първия американски президент Джордж Вашингтон за внушителност, красота и изисканост, на тази важна държавна институция. Името на Капитолият идва от наименованието на римския хълм Капитолий, политически център на Рим.

Мястото за строежа на Капитолият е избрано от Джордж Вашингтон, заедно с градоначалника Пиер д'Енфант. Конкурсът за проекта е проведен през 1792 г. и е спечелен от ирландеца д-р Уилям Торнтън, тъй като неговият проект е вдъхновен от архитектурата на Лувъра и Парижкия пантеон. Основният камък е положен символично от Джордж Вашингтон на 18 септември 1793 г. Сградата се строи много години и сегашния й вид се дължи на работата на няколко архитекти. Първият президент, положил клетва в Капитолият, е Томас Джеферсън на 4 март 1801 г. По време на Британско-американската война през 1814 г., Капитолият е сериозно разрушен. След реставрацията, сградата на Капитолият изглежда още по-красива и внушителна. Добавени са две допълнителни крила, като в северното крило се помещава Сената, а в южното-Камарата на представителите.

Новият чугунен купол, висок 57 м, е три пъти по-голям от стария, който бил дървен, е построен от Томас Уолтър. На върха му се извисява 6-метровата бронзова статуя на „Въоръжената статуя на свободата“. В днешния си вид, Капитолият е пететажна сграда, висока 88 м, без купола, дължината й е 229 м, а ширината - 107 м. През началото на 20 век, се е наложил малък ремонт на източната фронтална част. Обликът на Капитолият като цяло напомня влиянието на катедралата „Св. Павел“ в Лондон и базиликата „Св. Петър“ в Рим. Сега двойници на Капитолият във Вашингтон, могат да се видят почти във всички щати на САЩ.

Най-впечатляващите забележителности на Капитолият са Ротондата, Голямата куполна зала и Националната скулптурна зала.В Ротондата са разположени осем огромни платна на известни художници, отразяващи развитието на САЩ като нация. В Голямата куполна зала, знаменита забележителност е фреската „Апофеоз на Вашингтон“, заобиколен от олимпийските богове. Този израз на почитание към първия президент, водещ страната към освобождение, е дело на гръцко-италианския живописец Константин Брумид от 1865г. Околния фриз представя историята на САЩ от откриването й от Христофор Колумб до полета на първите американски летци-братята Райт. Залата на статуите съдържа колекция от статуи на исторически личности, важни за всеки щат.

От подземния етаж, има асансьор и метална стълба с 365 стъпала (всяко стъпало е ден от годината), водеща до открита площадка, откъдето се открива прекрасна гледка към града и парка около Капитолия. Градината заема площ от 53 ха и е проектирана от ландшафтния архитект Фредерик Лоу Олмстед. В нея се срещат редки дървета, а цъфнали цветя има през цялата година. В парка, наречен „Нешънъл мол“ се издига и внушителният паметник на Джордж Вашингтон.

В сградата на Капитолия е извършено държавното поклонение пред тленните останки на президентите: Ейбрахам Линкълн, Джеймс Гарфилд, Уилям Маккинли, Джон Кенеди, Хърбърт Хувър, Дайт Айзенхауер, Линдън Джонсън, Роналд Рейгън и Джералд Форд. На 19.12 1960 г., Капитолият е обявен за Национален паметник. А посещението на този комплекс, символ на силата и престижа на САЩ, е безплатно.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа
RSS