Катовице е град в Южна Полша и е столица на Силезкото войводство. От географска гледна точка Катовице е разположен в източната част на Горна Силезия, на Катовицките възвишения, които са част от Силезийските възвишения. През територията на града протичат реките Рава и Клодница. Административно Катовице е обособен в отделен повят и е център на Горносилезката Метрополия. От икономическа гледна точка Катовице е един от най-важните градове в Полша, тъй като е център на миннодобивната промишленост. Тук се намира централата на една от най-големите банки в Полша - "ИНГ Банк".

В миналото Катговице е бил доста спорен град. Мястото, където днес се намира градът, е завладяно от Полша през ХХ век. През XIV век Катовице минава във владение на кралство Бохемия, по-късно властта над града преминава в Австрия, а още по-късно вече е независим град. През 1865 г. Катовице получава статус на град през 1865 г., и то докато е под пруска власт. От 1953 г. до 1956 г. градът носи името Сталиногрод.

Това, че в миналото Катовице е бил доста спорна територия, днес едно не може да се оспори - Катовице успява да предизвиква интерес в своите посетители. Известен със своето индустриално минало, несъмнено оставило своя отпечатък, Катовице има с какво да изненада и да ви накара да му отделите повече време за разглеждане. Катовице не е сред развитите в туристическо отношение градове в Полша, но все пак има своите впечатляващи забележителности.

Силезийският театър "Станислав Виспянски" е сред перлите на Катовице. Театърът се намира на търговския площад и носи името на полският писател и художник Станислав Виспянски, чието творчество е силно повлияно от местния фолклор. Силезийският театър "Станислав Виспянски" е най-голямата сграда в региона, която е посветена на драматичното изкуство. Проектирана е от германският архитект Карол Мориц в началото на ХХ век.

Дворецът Голдщайн е друга грандиозна забележителност на Катовице. Голдщайн Палас е един от най-представителните дворци на Катовице. Издигнат е през XIX век в неоренесансов стил. Днес в Голдщайн палас се намира градският регистър на Катовице. Паркът Косцюшко е прекрасно място за отдих и разходка. Намира се в самото сърце на Катовице и спечелва своите посетители с голямото разнообразие от дървета. Английските му части привличат с красиви линии от рози, английски цветни лехи и склуптори на известни местни художници. В парка Косцюшко се намира и прословутата и впечатляваща дървена църква "Св. Архангел Михайл" - най-старата църква в Катовице. Интерес представлява и неоготическата църква “Пресвета Дева Мария”, която е издигната през 1870 г.

Изключително интресна е и спортната зала Сподек. Според една легенда, през 1972 г. в Катовице каца НЛО и поради липса на гориво си стои и до днес на същото място. Всъщност спортната зала Сподек е най-голямото място за спорт и концерти в Катовице. Сградата й определено е най-разпознаваемата в града, заради своята архитектура и дизайн.

Музеят на компютрите и компютърните науки е голямо бижу за Катовице. Този уникален и завладяващ музей разказва 40-годишната история на компютрите и информационните технологии.

Силезийският музей е един красив музей в Катовице, който преживява нацистка атака, но е напълно възстановен през 1984 г. Музеят предлага на своите посетители възможността да научат много за историята и изкуството на Силезия.

В никакъв случай не трябва да се подминава и уникалният архитектурен шедьовър - християнската катедрала "Христос Крал". Проектирана и построена е в периода между 1927 г. и 1955 г. и се отличава със своята класическа архитектура.

Има още какво да се види в Катовице, като например най-голямата в Полша зоологическа градина и паметникът на силезийските въстаници. Най-голямата зоологическа градина в страната разполага с разнообразие от представители на различни животински видове. В астрономическата обсерватория и планетариума пък се организират интересни представления, които по атрактивен начин обясняват на посетителите подробности от историята и бъдещето на Космоса.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Катовице