Ченстохова - духовната столица на Полша, е град в Южна Полша и спада към Силезкото войводство. Градът се намира в историческата област Малополша и е разположен на левия бряг на река Варта, в Силезианските възвишения. В периода 1975 г. – 1998 г. Ченстохова е административен център на Ченстоховското войводство.

Днес Ченстохова е административен център на Ченстоховски окръг, независимо, че не е част на него. Самият град е обособен в самостоятелен градски повят. Ченстохова е спортен, културен и туристически център с важно значение за Полша.

Може би нищо друго не прославя Ченстохова така, както паулинският Ясногорски манастир, в църквата към който се намират светилището на Дева Мария и иконописът “Черната Мадона“. Манастирът в Ясна гора е включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство и е известен като полския Йерусалим. Всяка година милиони поклонници от цял свят идват в Честохова да го видят. За поляците вярата в тази икона е изключително силна - те смятат, че през вековете "Черната Мадона" е спасявала страната от много вътрешни и външни беди. Това е причината Черната Мадона да е коронована официално за кралица на Полша. Всяка година през август там правят поклонническо шествие. Пред иконата се стичат стотици хиляди, за да се поклонят, благодарят и да се помолят.

Историята на иконата е дълга, тъй като тя е преминала през ръцете на много хора. Но спираме на 1382 г., когато татарите нападат крепостта на княз Владислав, където се намирало изображението. Една татарска стрела пронизала гърлото на Пресветата Дева. За да опази иконописът, князът пренесъл картината в църквата, намираща се в полския град Ченстохова. През 1430 г. църквата била нападната, а нападателите се опитали да разрежат с меч Черната Мадона. След два неуспешни опита, третият бил фатален - агресорът паднал на земята в агония и умрял в болки. Прорезите от меча по иконата са съхранени много добре, като могат и днес да бъдат видени.

Съществуват много факти, заради които да се твърди, че чудесата, случили се с посредничеството на Божията Майка от Ченстохова, са все чудеса със значителен мащаб – събития с историческо значение. Като например нещо чудодейно, което се случило през 1655 г. Малка група защитници на светилището в Ченстохова успели да отблъснат огромна шведска армия. През следващата година Божията Майка била провъзгласена за Царица на Полша от крал Казимир. Друг пример е случая от 1920 г., когато съветските войски се оказали пред стените на Варшава. Тогава хиляди поляци се отправили на поклонничество към Ченстохова, за да изпросят помощ от Черната Мадона. Впоследствие поляците удържали блестяща победа срещу съветската армия по време на т.нар. Варшавска битка. Днес всяко полско дете знае тази победа като „чудото на Висла”.

И нека разкажем интересен случай, в който ще намесим името на една велика личност. Папа Йоан Павел ІІ, син на полския народ, застава пред Черната Мадона и отправя молитви по време на историческата си визита през 1979 г. Това се случва само няколко месеца след като бива избран за наследник на Св. Петър. Още два пъти този велик Папа ще се поклони в светилището в Ченстохова – през 1983 и през 1991 г.

Освен Черната Мадона, Ченстохова има и с какво други да впечатли своите посетители и да ги притегли да посетят забележителностите й. Сред тях се открояват драматичният театър "Адам Мицкевич", сградата на Кметството и църква "Св. Яков".

Впечатляващи са също църквата "Света Богородица", църквата "Света Барбара" и музеят на Ченстохова. Посетителите задължително трябва да посетят замъка Олщин, както и да разгледат камбанарията на манастира в Ясна гора.

Ченстохова разполага с много приятни кафенета и ресторанти, в които човек може да наслади на полската кухня, да изпее приятно кафе и да поеме глътка въздух, преди да се отправи към следващата си обиколка из града.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Ченстохова