Бруклинският мост

Информация | Kарта
seen
1454
facebook
Бруклинският мост

Бруклинският мост е едно изключително архитектурно достижение, известно в цял свят. Пресичайки Иист Ривър, той свързва два квартала на Ню Йорк - Бруклин и Манхатън. Дължината на този великолепен висящ мост, произвел сензация по онова време, е 1834 м и е един от седемте моста, издигнати над реката след построяването на Бруклинския. Широчината на моста е 26 м, а в най-високото място над Иист Ривър, той се издига на 41 м. Има три платна за движение, като обособени за движение на автомобили са двете крайни, а средното платно- е за пешеходци и велосипедисти.

Създаването на моста става необходимо в началото на 19 век, когато Ню Йорк достига своя разцвет и деловите бизнес-центрове привличат много хора. Придвижването между двата големи квартала на Ню Йорк става все по-трудно. Конкурсът за мост, съединяващ двата престижни квартала, бил обявен през 1855 г., но минали няколко години в обсъждането му. Докато през 1869 г., строителството на моста било възложено на Джон Рьоблинг, немски емигрант-инженер, изобретил усуканото стоманено въже през 1841 г., което се превръща в един от водещите строителни елементи на неговия проект. Зад гърба си Рьолинг има построени серия от висящи мостови конструкции, включително и моста Синсинати - Ковингтън. Той проектира Бруклинския мост с шест пъти по-голяма товароносимост, отколкото е била необходима, което обяснява защо и досега това съоръжение поема огромния трафик на 21 век.

Строителството на Бруклинския мост започва през януари 1870 г. и Джон Рьоблинг бил щастлив, че е създал такъв грандиозен проект, който започва да се осъществява в страната на мечтите му. Но за съжаление още в началото на строителството, той умира. Делото му продължава неговият син Вашингтон Рьоблинг, също архитект по професия. Но трудните условия на работа при продълбочаването на дъното на реката, съвсем скоро лишават от здраве и Вашингтон. Но въпреки това строителните работи продължават в следващите 13 години. Средствата, вложени в осъществяване на строежа са около 15 млн. долара. Прикован в инвалидната количка, Вашингтон Рьоблинг управлява от дома си строежа, с помощта на съпругата си Емили. Благодарение на упоритостта на двамата съпрузи и непоколебимата им вяра, Бруклинският мост става един от главните символи на Ню Йорк. Двете кули на моста, през които са прокарани стоманените въжета, са построени в готически стил и са на височина 83 м над Иист Ривър.Било предвидено място за жп линия и трамвайни релси. Откриването на Бруклинския мост става на 24 май 1883 г., като на церемонията присъства 21 президент на Съединените щати - Честър Артър. Но след пуснатия слух, че мостът не е достатъчно здрав, управата на града решава да използва стадо слонове, притежание на цирка, гостуващ по това време в града. Редицата камиони с 21 слона минава по моста в двете посоки. Това зрелище постига необходимия ефект и хората започват да се движат по него.

Днес, в двете платна за движение на автомобили по Бруклинския мост има по три ленти, по него преминават около 125 хил. превозни средства, 4 хил. пешеходци и 2,6 хил. велосипедисти , всеки ден. Мостът се използва и като сцена на много известни филми, като „Годзила“ и „Монстро“. Многото туристи с фотоапарати, които винаги присъстват тук, искат да съхранят в паметта си, посещението на Бруклинският мост, който вече 134 години, се счита за индустриално чудо на света. Намирайки се на него, човек се наслаждава на сътворения от човешките ръце величествен висящ мост, построен във време, когато автомобилите са били рядкост.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа
RSS