Зала „Карнеги хол“ е известна в целия свят концертна зала, намираща се в Ню Йорк. Разположена на Седмо Авеню в Среден Манхатън, „Карнеги хол“ се счита за най-престижната сцена с прекрасна акустика, където се изпълнява предимно класическа музика.

Създадена е от Андрю Карнеги (1835-1919), шотландец, преселил се със семейството си в Америка през 1848 г. Тръгнал от нищото, той става един от най-богатите хора на Съединените щати в областта на стоманодобива. Неговото верую е, че богатите имат морален дълг да бъдат големи филантропи, т. е. да помагат с благотворителност в различни области на изкуството, образованието, индустрията.

Един от най-значимите му подаръци за Ню Йорк, е тази концертна зала. Карнеги възлага работата по проектирането й през 1890 г. на малко известния американски архитект Уилям Тътхил. Първоначалната идея била, да се създаде място за изява на дружество „Онтарио“ и Нюйорското симфонично дружество, в чието управление участва Андрю Карнеги. Тътхил замисля голямата сграда да се изгради от червени тухли и кафяв камък, а неговото разбиране за акустика е подпомогнато от музикалните му знания. Аматьор-челист и страстен музикант, той свирел от време на време с членовете на дружество „Онтарио“.

Залата отначало се наричала Музикалната зала и е една от последните сгради в Ню Йорк, построена без стоманена рамка. Тътхил използва стила на архитекта Филипо Брунелески за проекта и сградата е с италиано-ренесансови черти в бяло и златисто за интериора. Екстериорът е изпълнен от тухли в мека охра, а декоративните детайли са от теракота и кафяв камък. В прекрасната сграда има три зали - Основна зала, Концертна зала и Камерна музикална зала.

Сградата е официално открита през 1891 г. с концерт, а диригент на първото предтавление е Пьотър Илич Чайковски. През 1893 г., името на Карнеги е добавено към това на залата и сградата се нарича така до 1925 г., когато е продадена. През 1960 г., властите на Ню Йорк откупуват сградата. В знак на благодарност към човека, дал голяма част от богатството си за развитие на страната в различни области, две години по-късно нюйоркчани дават на залата пак името „Карнеги“. През същата година зала „Карнеги“ е определена за национална историческа забележителност.

Запазила своята красота и изящество, зала „Карнеги“ и днес буди възхищението на щастливците да слушат музика тук, а за всеки музикант е чест да пребивава на нейните сцени.

Трябва да се отбележи, че Андрю Карнеги е свързан и с нашата история. След погрома на България през 1913 г., по негова инициатива е създадена комисия да разследва причините за Втората балканска война. Карнегиевата анкета доказва по неоспорим начин, че през 1913 г. над българите е извършен геноцид от страна на турци, сърби и гърци. Близо до НДК в София има улица на името на Андрю Карнеги.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Зала Карнеги