Радом

Информация | Kарта
seen
1062
facebook
Радом

Радом е град в Източна и Централна Европа, част от Мазовско войводство. Градът е административно обособен в отделен окръг и е административен център на Радомски окръг, независимо, че не е част от него. Град Радом се намира на 100 километра южно от столицата Варшава и географски е разположен край река Млечна.

Радом е популярен с домакинството си на Радом Air Show, което е най-голямото и най-зрелищно авиошоу в Полша. Шоуто се провежда през последния уикенд на август. Освен това в Радом се провеждат Международният джаз фестивал и Международният Гомбрович театрален фестивал.

Град Радом се намира в историческата област Малополша. Радом възниква през в периода VIII-IX век в долината на река Млечна, приблизително на мястото на днешния Стар град. Един век по-късно днешен Радом се развива като укрепено селище с ров и стена. Било му дадено името Пиотровка, причина за което се смята, че е църквата „Свети Петър“. Много бързо селището се развива до важен административен център близо до границата между Малополша и Мазовия. Първото официално споменаване на града под името Радом датира от 1155 г., когато името му е вписано в папска вула.

Градът продължава своя разцвет в развитието си и през втората половина на XIII в. Радом получава градска харта от княз Болеслав V. Получилият официален статут на град Радом върви нагоре и нагоре. През 1350 г. крал Кажимеж III Велики създава Новия град, в който издига кралски замък, защитни стени и сграда на общината. През 1364 г. Радом се сдобива с нова харта с Магдебургско право. През 1376 г. Радом е определен за седалище на старостта, като през този период градът достига най-големия си разцвет.

Като град със завидно и цветущо минало, Радом разполага с много туристически атракции, които впечатляват посетителите и носят славата на града. Едни от ярките предствители на забележителностите са катедралата "Св.Богородица", театърът "Розмаитошчи" и улица "Стефан Жеромски".

Впечатление правят още няколко църкви и един манастир. Църквата "Св. Венцеслау, намираща се на Стария градски площад, е основана от Лешек I Белия , е построена през XIII век в готически стил. Църквата "Св. Йоан Кръстител" пък е основана от Казимир III. Строена е в перидоа 1360 г. - 1370 г. в готически стил, и е реконструирана много пъти. Църквата и манастир "Бернардине" е комплекст, построен от Казимир IV в периода 1468 г. - 1507 г. Друго бижу в Радом е църква "Св. Троица". Този храм на вярата е построен в периода 1619 г. -1627 г. в бароков стил. Църквата е била изпепелена при пожар, но е изградена отново в периода от 1678 г. до 1691 г. Неоготическата катедрала на Дева Мария е друго историческо бижу, построено в периода 1899 г. -1908 г.

Сградата на Градският съвет е спирка във всяка една туристическа обиколка. Сградата е издигната в периода 1825 г. -1827 г., и е проектирана в класически стил от архитекта Антонио Кораци. Внушаващата сграда на Кметството също принадлежи на архитектурното наследство на Радом. Построена в периода 1847 г. - 1848 г. Градските порти, построени през XIX век в класически стил, задължително трябва да бъдат разгледани.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS