Варна е град в Североизточна България, разположен на брега на Черно море. Наброява около 300 хил. жители. Наричат я „Морската столица“ на България, заради живописното разположение, красиви сгради и много зеленина.

Следи от човешко присъствие по тези земи са засвидетелствани от старокаменната епоха преди около 100 хил. години. Освен това в чертите на града са открити едни от най-древните останки на живот по черноморието отпреди 7 хил. години. Също така, исторически данни сочат, че на брега на Варненския залив, където днес е старата част на града, се е намирала крепостта Одесос, което е старогръцки превод на по-старото й име -Варна. Крепостта е основана през 570г. пр. Хр., в близост до старото тракийско селище от милетски колонисти. През следващите години и векове, крепостта Одесос е била притежавана от много завоеватели, включително и от Ал. Македонски. Градът остава македонско владение до смъртта на Лизимах през 281г пр.н.е., след което възстановява независимостта си. В края на 6 век, крепостта е разрушена от нашествията на авари и славяни и името Одесос постепенно изчезва.

Варна се споменава за първи път във византийските хроники на Теофан Изповедник и Патриарх Никифор във връзка с идването на аспаруховите българи и победата им при Онгъла над ромеите през 680г. Има предположения, че през 7 век Аспарух превзема Варна и се установява в дворците на неговия акропол. Също така е предположение, че във Варна бил подписан актът между Аспарух и посланиците на византийския император Константин Погонат, с който се Източната римска империя признава своето поражение.

Варна е един град с многостранно минало, хубаво настояще и оптимистично бъдеще. Варна излиза на туристическото поприще на 10 юни 1921 г., когато градът официално е обявен за морски курорт. След няколко години са изградени централните и северни морски бани, заедно с водна пързалка и смесен плаж. Така постепенно Варна се превръща в модерен морски курорт.

Днес, като важен туристически град, Варна притежава богата палитра от забележителности:

1.Аспаруховият мост е един от символите на Варна. Построен е през 1976г., дълъг е два км и е вторият по дължина мост в България след този на Видин-Калафат на р.Дунав. Аспаруховият мост свързва Варна с кварталите Аспарухово и Галата. Също така за любителите на силни усещания, той предлага скокове с бънджи. 2. Катедралният храм „Св. Успение Богородично“ е построен през 1883-1886г., в памет на починалата руска императрица Мария Александровна.

3.Варненският театър е създаден по настояване на кмета на града Иван Церов през 1912г. Той успява да събере от родолюбивото население още 1млн. лева. Проектант на красивата сграда във виенски стил е известния архитект Никола Лазаров. Първото представление в театъра е „Инстинктът“ от Анри Кестмекер на 12 март 1921 г. От 1947 г., в същата сграда се помещава и операта. От 1957 г., театърът носи името Стоян Бъчваров, в чест на известния български артист, създал първата трупа за новия театър.

4.Морската градина на Варна е едно от най-красивите места на града. Проектирана е от чеха Антон Новак,работил по проектите на градините на виенските дворци Шьонбрун и Белведере. На входа на Морската градина стои малък паметник на този знаменит човек. Новак бил поканен от братя Шкорпил, за да бъде създаден този парк с много зеленина, редки цветя и дървета. Разхождайки се тук, посетителят се възхищава на желанието на жителите на града, да имат място, където да се разхождат и което да се равнява по красота с някои от известните европейски градини. На територията на Морската градина има не малко емблематични сгради.

Аквариумът е създаден по идея на Фердинанд през 1906-1911 г. Красива е фасадата му с изобразената огромна мида и някои от най-разпространените в Черно море животни. Военно-историческият музей заедно с кораба „Дръзки“ са близо до Аквариума.

В Летния театър с естествените стени от бръшлян, в прохладните летни вечери, човек може да се наслади на изкуството на известни оперни артисти, естрадни изпълнители, балетни и театрални постановки.

Детският кът е любимо място за децата. Разходката с лодка из изкуственото езеро, многото атракционни игри привличат жителите и гостите на града, особено в почивните дни. Пантеонът е построен в чест на загиналите борци против фашизма и капитализма от град Варна през 1923-1944 г. Открит през 1959 г., във всяка от фигурите има символика-единият от двамата бойци е ранен, а другият продължава сражението. Под тях на седем каменни релефа са изобразени различни сцени от този период.

Зоокътът в Морската градина е открит за посещения през 1961г. и е посещаван с удоволствие от малки и големи.

Делфинариумът е единствен на Балканския полуостров, разполага с 1200 места, а представленията даряват с незабравими мигове деца и възрастни.

Главната алея в Морската градина е красиво аранжирана с цветя през цялата година, а от двете й страни са разположени паметници на бележити българи, като Ботев, Левски, Раковски, Вазов и мн. др.

5.Фестивалният комплекс е открит през 1986 г. и предлага много културни събития от градски и национален мащаб. Има огромна зала и няколко по-малки, където се провеждат прожекции на филми, играят се театрални постановки, изнасят се концерти. През 1993г. Фестивалния комплекс става инициатор и организатор на международния кинофестивал „Любовта е лудост“.И досега той успява да се превръща във визитна картичка на българската култура в световен мащаб.

6. Дворецът на културата и спорта е построен през 1966-1968 г. и е разположен близо до Пантеона в Морската градина и до Военно-морското училище. Сградата е с много интересно архитектурно изпълнение, а освен това тук се провеждат спортни състезания на международно ниво, а също и концерти и др. по-масови прояви.

7. Вълноломът и Морската гара-Варна, са едно вълнуващо място за разходка. Защото да гледаш как вълните се разбиват в бетонната стена и стават пухкави като сняг, е чудесно усещане. Фарът в края на вълнолома, с образа на Николай Чудотворец в основата му, изработен от цветна мозайка, е едно допълнение към странното чувство на спокойствие и отдаденост.

8. ЖП гарата се намира недалеч от Морската градина и Морска гара. Построена е по подобие на жп гара Бургас. Открита е на 3 март 1925 г. и заради красивата си фасада е обявена за архитектурен паметник на града. 9. Варненският исторически музей е огромна представителна сграда с 32 зали. Между хилядите експонати тук, най-важно и красиво е златното съкровище, което е най-старото злато на човечеството от Варненския некропол. Площадът около музея е чудесен за отмора с много дървета и зеленина, пейки и изискан фонтан. 10. Римските терми са обектът във Варна, връщащ посетителя в едно далечно време, когато тези земи са обитавани от римляните. Това е най-голямата антична сграда на Балканския полуостров и най-добре запазената у нас от времето на на най-големият й разцвет през 2-3 век.

11. Парк-музей „Владислав Варненчик“ е посветен на битката на полско-унгарския крал Владислав с турците, командвани от Мурад II. Самоотвержен романтик, който е само на 20 г., Владислав е убит на 10 ноември 1444 г. в неравната битка. Главнокомандващ на неговата армия е Янош Хунияди, на когото е издигнат паметник през 1964 г.

12. Като съвременен град, Варна не е отминат от глобализацията на магазини и хранителни вериги. В града има три МALL-а, в които има зали с 3D прожекции. А и шопингът в един модерен град е задължителен.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Варна