Бургас е български град, разположен по средата на най-големия залив на Черно море-Бургаския. Наброява около 200 хил. жители. Води началото си от гръцкия град Аполония като голяма военна и търговска колония. До Бургас се намира най-голямата в Югоизточна Европа нефтена рафинерия. В града е единственото нефтено пристанище в страната. Близо до Бургас са известните курорти Слънчев бряг, Созопол, съхранилият много история старинен Несебър, Поморие и много други романтични местенца в околността. В град Бургас има забележителности, които трябва да се видят от гостите му.

В красивата със старинна архитектура сграда на Археологическия музей може да се види богата колекция от морски котви. Тук е открито първото класно училище през 1889 г. Село Русокастро, разположено на 30 км от Бургас е известно с голямата битка на 18 юли 1332 г. между войските на цар Иван Александър и византийския император Андроник III Палеолог, която завършва с победата на българския цар. В резултат на това,византийците напускат земите между Черно море и р. Тунджа и е постигнат траен мир.

Морската градина на Бургас е оформена по проект на архитект Георги Духтов, през 1910г. Заема площ от 600 дка и има много красиви алеи с подходящи за сезона цветя. На територията на парка е разположен Пантеона на загиналите.

Художествената галерия „Петко Задгорски“ е една от най-старите в страната. Помещава се в бивша еврейска синагога, построена през 1905-1910 г. от италианския архитект Рикардо Тоскани. Художествената галерия се помещава тук от 1966 г. Сградата е много красива, а експозициите са разположени на трите етажа. Галерията притежава творби на известни български художници Владимир Димитров-Майстора, Златю Бояджиев, Стоян Венев, Светлин Русев и мн. др. Представени са и картини на бургаски художници. Също така в галерията гостуват експозиции и колекции от страната и чужбина. На третия етаж на галерията експозицията е постоянна-има известни икони, като „Св. Илия“ от 17 век, „Йоан Кръстител“ от 17 век и мн. др.

По-голяма част от църквите в Бургас са построени с дарения от българи, които са искали да има храмове, където хората да могат да се помолят за здраве и благоденствие. За храма „Св. Иван Рилски“ са интересни четирите камбани, най-голямата от които тежи 100 кг. Иконостасът е висок 3 м и дълъг 11,5 м, а украсата му с красивата дърворезба е нещо изключително. В катедралния храм“Св.Св. Кирил и Методий“от 1897г. има впечатляващ стъклопис на входа с образите на братята Кирил и Методий. Най-старата църква в Бургас е „Св. Богородица“ от 1840-1860 г. Тук се съхраняват икони, изографисани от монаси в Света гора на полуостров Атон.

Музеят „Петя Дубарова“, открит през 1995 г. е културно-просветен център за откриване на нови таланти в българската литература. Така както Петя Дубарова беше най-младата и талантлива, сред големите творци на България.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Бургас