Балчик е град в България, разположен в Североизточната й част, на брега на Черно море. Заради интересното си архитектурно строителство, от брега нагоре по хълма, той изглежда много красив. Наричат го още Белия град, заради използвания бял варовик в строителните материали за сградите. По време на османското владичество, дълго време градът е главен за Добруджа. Едно от предположенията за името на Балчик е от името на брата на деспот Добротица - Балик, владетел на тези земи преди падане на България под османско робство. Малък град, но толкова изскан и романтичен, Балчик целият е забележителност. Но има и какво да се види тук.

Архитектурно-парков комплекс „Двореца“ е създаден от румънската кралица Мария, която идвайки тук през 1924., се влюбва в това кътче с неземна красота. Сградите в комплекса са дело на италианските архитекти Августино и Америго, а прекрасната градина –на швейцареца Жул Жони.

Ботаническата градина е създадена през 1955г. и в нея има около 2500 вида растения, като само кактусите са 600 вида.

Дворцов параклис „Св. Богородица“ е свързан с последното желание на кралицата, сърцето й да се съхранява тук. Наистина след смъртта й през 1938г., сърцето на кралица Мария е донесено в малко ковчеже и се пази в параклиса-малка каменна сграда на брега на морето. Когато тези земи са върнати на България през 1940г., ковчежето със сърцето е върнато в Румъния.

Храм „Св. Николай Чудотворец“, заедно с първото българско училище са построени през 1845 г., с помощта на дарения от българското население. Днес в храма има постоянна изложба „Възрожденски икони от Добруджанския край“, която пленява с ценните си възрожденски творби.

Художествената галерия в Балчик е най-старата сграда в града. Възстановена през 1987 г., днес тя представлява красива бяла сграда,която съхранява около 1500 произведения на 500 български и чуждестранни творци, много графики, акварели, карикатури и скулптури. Историческият музей в Балчик съхранява интересни находки от открития в града храм на Понтийската богиня-майка Кибела. Това е единственият открит досега храм в източната част на Балканския полуостров и единствен в света толкова добре запазен храм на богинята.

Голф игрището Лайтхаус е разположено на високо плато, близо до местността Калиакрия, на около 15км от Балчик, откъдето гледката към морето е впечатляваща. Лайтхаус Голф е проектирано от Иън Ууснам, известен бивш капитан от Райдър Къп. Комплекса е пригоден за удобство на голф играчите, в съчетание с подходяща околна среда. Освен 18-те дупки, проектирани от Иън Ууснам, голф игрището разполага с 5 езера с обща площ 33 хи. кв. м, 12 км пътеки за колички и др. важни за голф игрищата изисквания. Голф клубът,намиращ се в една от най-забележителните сгради в комплекса, предлага професионално обучение, ресторант, бар, тенис-корт и мн.др.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Балчик