Целе е град в Словения, административен център на градска община Целе. Той е на трето място по население в страната и център на историческата област Южна Щирия. От географска гледна точка, Целе е разположен при водослива на реките Савин, Ложниц и Воглайн, в подножието на хълм, в който се намира древният Целски замък, и на кръстовището на пътищата, свързващи Любляна, Марибор, Веление и Централна долина Сава. От историята на Целе най-запомнящ е фактът, че градът остава в историята като център на графство Целе (XIV-XV в.), единствената напълно независима етнически словенска държава в периода на Средновековието. В държавния герб на Словения се включват като елемент трите звезди, които са символ на графовете на Целе, а после и на самия град.

Целе получава името Celeia по време на римската епоха. Настоящият словенски град получава още няколко имена, като в ранните удостоверения за името на славянско селище са записани: Cylia през 452 г., Ecclesiae Celejanae през 579 г., Zellia през 824 г., Cilia през 1310 г., Cilli през 1311 г. и Celee през 1575 г. Настоящото име Целе е заимствано от латинското Celeae. Името е с римски произход и неговата по-нататъшна етимология е неясна.

Първото селище в района на Целе се появи по време на ерата Халщат. В аналите пише, че селището е известно oще от келтските времена, а древногръцките историци го знаят като Kelea.

Районът на днешният словенски град влиза във владенията на Римската империя през 15 г. пр.н.е. под името Civitas Celeia. Градът получава официално своите градски права по време на царуването на римския император Клавдий. Историческите записи свидетелстват, че градът е бил богат и гъсто населен, обезпечени със стени и кули, съдържащ многоетажни мраморни дворци, широки площади и улици. Наричан е „Малката Троя”. Много скоро Celeia се превръща в процъфтяващ римска колония. Построени са много големи сгради са построени, сред които изпъква храма на Марс, който е бил известен в цялата империя.

Градът бива разрушен от славянски племена по време на периода на миграцията през V век и VI век, но е възстановен през най-ранното Средновековие. Първото споменаване на Целе през Средновековието е било под името Cylie, в записки от периода 1122 г.-1137 г. Целе се превръща в седалище на графовете на Целе и остава така за времето от 1341 г. до 1456 г. Целе придобива статуса пазарен град в първата половина на XIV век, а пълните и официални градски привилегии Целе получава от граф Фридрих II на 11 април 1451 г.. Целе става част от независима Словения след десетдневна война през 1991 г. На 7 април 2006 г. Целе става седалище на новата епархия Целе, създадена от Папа Бенедикт XVI в рамките на епархията в Марибор.

Ако трябва да ви насочим какви забележителности трябва да посетите по време на туристическата си обиколка из Целе, то списъкът би изглеждал така: - Абатска църква на Свети Даниел - едно от многото фантастични места в Целе; - Францисканска църква на Света Сесилия, която е само една от многото забележителности в Целе; - Църква Свети Никола; - Манастирът Grayfriars, основан през 1241 г.; - Дворецът от XVI век; - Музей на новата история на Целе, привличащ туристите в Целе; - Регионален музей Целе, който е едно от най-известните места в Целе; - Галерия за детско изкуство; - Галерия за съвременно изкуство; - Музей за деца Бърлогата на Херман, една от известните забележителности на Целе; - Словенски народен театър; - Храм на Херкулес, който притежава притегателната сила да привлича хиляди туристи в Целе.

Безспорно една от най-големите забележителности на Целе е замъкът Целе. Най-ранните сведения за него датират от 1322 г. В годините замъкът е носил различни имена, като например По-късно, замъкът е бил известен с различни имена, включително "vest Cili" през 1341 г., "Castrum Cilie" през 1451 г. и "gsloss Obercili" през 1468 г.

Първата укрепена сграда на замъка е построен през първата половина на XIII век от графовете на Heunburg от Каринтия, върху каменисти оголени земи в западната част на билото, където се намира замъка. Замъкът Целе има пет страни, или четири страни плюс една южна, която е естествената му защита. Тъй като първите писмени сведения за датата на поява на замъка връщат времето към периода между 1125 г. и 1137 г., се счита, че вероятно той е бил построена от граф Гюнтер. В западната част на крепостта е имало сграда с няколко етажа, от която останки от стените й са оцелели до днес. В източната част е оградена от двор с големи водоеми. Източната стена, която защитава замъка откъм най-уязвимата му страна, е около три метра по-дебел от останалите части на стената. Стенаите на замъка Целе са покрити с парапети и разполагат със защитена пешеходна пътека, което е типичен и характерен белег за замъците от онова време.

Първата сграда на замъка Целе се предполага, че е бил опожарен и разрушен в сраженията между господарите на Sanneck и Auffenstein. Шлюзът по-късно бива преместен от северната страна от свободни хора, решили да докажат своята лоялност към Господарите на Sanneck. Благодарение на тях замъкът се сдобива с нова защитна стена, като подсилват защитата на замъка с кула от северната страна, която охранява входа на вътрешното отделение. На финала новата стена достига от естествена скала на изток до останките на по-ранната стена в североизточната част. Входът е преместен в южната част, където си е и днес.

В Целе има организирана туристическа обиколка, наречена "Под звездите на Целе", която се провежда в края на лятото всяка година, и включва изпълнения и представления, които пресъздават живота през Средновековието. Освен това интересно събитие, в двореца Целе се организират и музикални концерти. Установено е, че замъкът Целе се посещава от около 60 000 души всяка година. Годишното културно събитие – Вечерите на Вероника, кръстено на звездата на словенската операта Вероника Дешенишка, също се провежда в замъка. В програмата на събитието са включени различни концерти, театрални представления и други забавления. Освен това, всяка година по време на това събитие, организаторът му присъжда награда за поезия, носеща отново името на звездата на операта.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Целе