Античната крепост „Цари Мали Град“ е разположена на 15 км от град Самоков и на 50 км от столицата София. А именно близкото село Белчин е съхранило историята и легендите за минали времена. На хълма Свети Спас, светилище за селото, стояли останки от крепостни стени. Хората от този край говорели, че на това място е имало красив град с името Цари Мали Град или Малък Цариград.

При разкопките, започнали тук през 2007 г., са открити останки от тракийско светилище, древноримска крепост и средновековни църкви. Реставрацията на целия този комплекс се дължи на Симеон Пешов, родом от Белчин. Възстановената крепостна стена разказва историята на няколко поколения, строили това съоръжение с важно стратегическо значение. Във вътрешното пространство на крепостта има изложени останки от праисторията, свързани с бита и поминъка на хората от късната античност.

В реставрираната църква „Възнесение Христово“ от 15 век, белчинци и до днес празнуват Спасовден.

Църквата „Св. Петка“ е от средата на 17 век и е възстановена през 2006-2007 г. Малко по-надолу по хълма е разположен Етнографският музей на Белчин. Комплексът предлага възстановка на бойни изкуства от времето на траките и римляните. До крепостта може да се отиде по въжен мост, екопътека или фуникуляри (лифт на релси).

Гледката от хълма с крепостта, към с. Белчин е изключителна. Всяка пролет в селото се връщат щъркели, които са харесали това райско кътче и имат повече от 30 гнезда.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Цари Мали Град