Перперикон е най-големият мегалитен паметник в България, разположен в източната част на планината Родопи, на 15 км от град Кърджали. Историята му датира отпреди 8 хил. години. Това място е Светилище, равняващо се на това в Делфи. Тук са живели траки, римляни, готи, византийци и българи. Намиращ се на 470 м височина, Археологическият комплекс, изсечен в скалите на площ от 10 кв. км, се състои от крепост на върха, Акропол и укрепен Дворец-сватилище. Дворецът, състоящ се от много помещения, стълбища и коридори, е най-големия в комплекса. Интересен е издълбаният в скалите трон. В огромно помещение с овална форма, се намира пирамидален постамент с величествен кръгъл олтар с диаметър 2,5 м, обгорен от многобройните огньове, свързани с ритуалите на порицания, наказания и предсказания. Според легендата, на това Светилище е предсказано, че римският император Октавиан Август ще бъде господар на света, а Александър Македонски ще превземе Египет. Недалеч от Двореца са открити две крипти, скрити в скалите-едната с 15, а другата с 5 саркофага.

Акрополът се извисява на върха на хълма, стените му са с дебелина 2,8 м, изградени от каменни блокове без спойка, с пълнеж от натрошени камъни. Между двореца и акропола има проход с ширина 4 м и очертания на малки улички в скалите, жилищни сгради и храмове, изградени около двореца. Любопитно е, че Перперикон е имал собствена водоснабдителна система. Едно от предположенията за името на Перперикон е в чест на тракийския бог на камъка Пер. След налагането на християнството като религия при Юстениан през 9 век, Перперикон се превръща в областен град на Източни и Централни Родопи.

Този забележителен комплекс е разрушен от турците при нахлуването им на Балканския полуостров през 14 век. Първите разкопки започват в края на 19 век, благодарение на Константин Иречек, който пръв съобщава за съществуването на средновековна крепост, близо до Кърджали.

Неслучайно наричат Родопите „Свещена планина“, защото няма друго такова място в България, така богато на природни феномени и с толкова неразгадани тайни на древни хора.

Гласувай:
Рейтинг 4 от 1 гласували Перперикон