Казанлък е град в България, разположен в казанлъшката котловина, известна още като Долината на розите. Със своите 45 хил. жители, Казанлък е едно уютно и спокойно градче. Около него се е намирал град Севтополис, столица на Одриското тракийско царство от 4 в. пр. Хр. Затова, в околността на града има много археологически разкопки и интересни открития, като Тракийската куполна гробница, Мъглижката, Голямата косматка и мн. други забележителности от далечни епохи. Но и в самия град има какво да се види.

Къща-музей „Ненко Балкански“ съхранява много творби на именития художник. Къщата-музей „Дечко Узунов“ е разположена близо до Казанлъшката тракийска гробница. В музея са запазени някои от най-уникалните творби на знаминития художник, заедно с последния му автопортрет. Самата къща е изградена във възрожденски стил и е запазила автентичността си.

Къщата-музей „Чудомир“ е красива. Тук, изтъкнатият български писател, художник и обществен деец Димитър Чорбаджийски Чудомир, създава своите творби- фейлетони, разкази и картини. Днес, в музея се съхраняват повече от 15 хил. оригинални ръкописи, рисунки, скици, писма, книги и лични вещи на Чудомир и съпругата му-художничката Мара Чорбаджийска.

Музеят на розата в Казанлък е единствен в страната. Преди да се влезе в сградата на музея, впечатление прави красиво подържаната градина. Тук могат да се видят над 15 хил. експоната, свързани с розобера и розопроизводството. Интересното в музея е, че са възстановени склада за розово масло и първата лаборатория за изследване на розово масло, създадена през 1912 г. от учителя по химия Христо Яръмов. Забележителен е съдът за розово масло, използван за последен път през 1947 г., но запазил аромата на рози до днес.

Друга забележителност на Казанлък е Лъвовата чешма, заради трите бронзови лъвски глави, от устата на които тече водата.

Сред забележителностите на Казанлък са катедралният храм „Св. Йоан Предтеча“ от 1844 г., църквите „Св. Троица“ и „Св. Пророк Илия“, в която се укриват 200 жители на града, но са убити от турците при отстъплението им през 1877 г.

Уникалната атракция, предлагана за жителите и гостите на града е спектакълът „Мистерии в долината“. Извършва се близо до Казанлъшката гробница, в парк „Тюлбето“ при залез слънце. Ритуалът, извършван тук от траките преди 2300 години е пресъздаден така, че присъстващите да почувстват влиянието на това свещено място.

Близо до град Казанлък е една друга светиня-Храм-паметник „Рождество Христово“, построен през 1835 г. в град Шипка, в памет на руските войни и българските опълченци, загинали в Руско-турската война. Кубетата на църквата са позлатени, а фасадата на главния вход е с многоцветна украса. Забележителен е позлатения иконостас от липово дърво. Седемнадесетте църковни камбани са отлети от събраните в района гилзи. Казанлък е един интересен град с вълнуващо минало и мечти за по-добро бъдеще.

Гласувай:
Рейтинг 1 от 1 гласували Казанлък