Голямата косматка е една от най-величествените и богати гробници на Балканския полуостров от 4-3 век пр. Хр. Открита е от археолога Георги Китов през 2004 г. в околностите на Казналък. Името й идва от дърветата космат дъб, които са я покривали в миналото. Предполага се, че е гробница на Севт III - известен тракийски владетел, погребан заедно с коня си.Внушителната гробница има три камери и много коридори с обща дължина около 26 м. В първото помещение е намерен скелетът на коня. Второто помещение е куполно с височина 4,5 м и представлява хероонът или светилището на владетеля, където е извършено погребението. То се затваря с мраморна врата, на двете крила на която са изобразени богът на Светлината-Хелиос и Горгона Медуза - чудовищна пазителка на Светилището. Третото помещение представлява монолитен гранитен блок-саркофаг с тегло около 60 тона. В него е издълбано помещение, представляващо каменното легло на тракийския владетел, а има и маса, на която по всяка вероятност са присъствали най-близките. Пред гробницата е намерена бронзовата глава на тракийския владетел-брадат мъж с остър поглед в естествена големина. Тежи 10 кг и е от 4 в. пр. Хр. Според легендата, главата , отделена от тялото продължава да пази цялото царство. В гробницата е намерен бронзов шлем с надпис на гръцки „Севт“, а също и предмети със същия надпис, което показва, че гробът е действително на най-могъщия от тракийските царе- СевтIII.

Откритият златен венец с майсторски изваяните 210 дъбови листа и 65 жълъда, също е символ на царската власт. Голяма част от находките на гробницата включват: метални наколенници и дръжката на меч с форма на грифон-мощно същество, с позлатени орнаменти, принадлежали на владетеля;златна апликация за конска амуниция; изящен златен античен съд за вино-киликс, с тегло 228 г, който е изключително красив и рядко срещан.

По-голяма част от предметите, открити в гробницата са изложени в Историческия музей на Казанлък. А гробницата „Голямата косматка“ е едно изумително откритие, помагащо да се разбере за живота на предшествениците, живели по българските земи.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Голямата косматка