Перущица е град в България, разположен на около 500 м надморска височина в красивата планина Родопи. Името му произлиза от названието на средновековната крепост Перестица, чиито руини са на 10 км от града. Грандиозните скали истраховити пропасти правят крепостта важна част от отбраната при военните действия между България и Византия през Второто българско царство. За първи път името на крепостта се споменава през 13 век по времето на цар Михаил II Асен, а през 1344 г. тя била преотстъпена на цар Иван Александър от Византия. В скалите около крепостта прави впечатление един висок 5м каменен стълб, който според някои изследователи е част от дворец на праисторическата епоха. И крепостта и двореца са разрушени от османските завоеватели през втората половина на 14 век.

Червената църква е сред най-големите забележителности в района на град Перущица. Някога наричали тази църква „Св. Богородица“, но заради цвета на тухлите, местното население я нарича Червена. Изградена е в края на 5 век след Вселенския църковен събор на помирението в Сердика и е от множеството християнски култови сгради, строени по това време. Освен това червената църква е един от най-ценните храмове на Югоизточна Европа и сред най-добрите образци на ранна християнска живопис, сходна на тази от Равена, Синай, Цариград и Солун. Останките на част от изумителните мозаечни подови настилки и богата украса, говорят за величието и красотата на този храм, ако не е бил разрушен.

Перущица е град, станал известен след потушаването на Априлското въстание през 1876 г., което било подготвяно с толкова ентусиазъм и мечти за освобождение от петвековното турско владичество в България. Тогава от 2 хил. души население, в града остават само 150. Другите са зверски убити. Три дни след копривщенската първа пушка и в Перущица дошла вестта за въстанието. Но всеобщото опиянение било за кратко. Настъпил кървавият погром и жителите на града се приютили в църквата „Св. Архангели Гавраил и Михаил“, като се надявали, че турците няма да посегнат на божи храм. Виждайки, че нямат друг изход мъжете последвали безпримерния героизъм на простия чизмар Кочо Чистеменски - убили децата и жените си, а след това и себе си. Днес, тази църква е музей, разказващ за живота и съдбата на хората, участвали в събитията от този мрачен момент от историята на България.

На 16 км от град Перущица се намира едно прекрасно село Скобелево. Любимо място за търсачите на силни усещания, заради многото завои-321 на брой, хубавия асфалтов път и чудната панорамна гледка.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Перущица