Кръстова гора е местност в Родопите, разположена на 7 км от село Борово, живописно разстлано по стръмен скат. Гледките към планината, които се откриват от всеки прозорец на къщите му, са невероятни. Според преданията, над селото някога се намирал манастирът „Св. Троица“, в който се пазела частица от Христовия кръст. Тя била донесена от от съкровищницата в Истанбул по нареждане на руския цар. Размисляйки, султанът решил да си върне това ценно парченце от Светия кръст, но монасите вече го били скрили на връх в планината, който днес носи името Кръстов връх. Манастирът го няма, но легендата остава. Тук се случвали чудеса - неизлечимо болни оздравявали, неми проговаряли, появявали се видения, които вещаели само добро за хората. Потокът от поклонници растял, въпреки че тук имало само една малка църквичка „Св. Троица“, построена от местни вярващи в чудодейната сила на това място. По време на социалистическия режим, достъпът до Кръстова гора бил забранен. Едва през 1995 г. била осветена новопостроената църква „Покров на Пресвета Богородица“ от пловдивския митрополит Арсений.

Днес, Кръстова гора вече е един голям комплекс, заемащ огромна площ, заобиколена от гъсти букови гори. Над нея се издига Кръстов връх, висок 1545 м. Построени са още две църкви и 15 параклиса. Всеки петък тук се извършва литургия под открито небе и много хора идват, за да се докоснат и почувстват въздействието на това омайващо място. Изобщо Кръстова гора е място за поклонение пред Божиите чудеса.

Резерватът „Кормисош“ е забележителност в близост до Кръстова гора. Той представлява едно от най-известните места за ловуване в Европа. Животинското царство е богато-от мечки до муфлони и от сърни до глухари. Десетилетия наред този резерват, заемащ площ от 42 ха, е бил посещаван само от ограничен брой български богаташи и платежоспособни чужденци.

Два красиви скални масива с необикновени форми, са другата забележителност в близост до село Борово и Кръстова гора. Това са Орловата скала и Карлуковският камък. Орловата скала, оцветена в розово-кафяво е впечатляваща, а гледката от нея е изумителна.

Карлуковският камък е като вкаменена гора. Най-високото от „каменните дървета“, е отвесен от всички страни ствол, висок 25 м. На залез слънце в ясно време в продължение на час от селото може да се наблюдава странен оптически ефект- каменният купол на този чуден ствол, се раздвоява и се появяват два силуета.

така че, ако човек иска да се срещне с природните чудеса на Родопите, може да посети Кръстова гора- най-голямото чудо, прочуто в България.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Кръстова гора