Тя е едно от природните чудеса на света и хилядолетно дело на река Пивка. Разходката в пещера Постойна е впечатляваща и това е така не само заради нейните огромни размери и красивите пещерни форми и образувания, но и поради факта, че посещението в Постойнска яма, както се нарича на словенски, представлява своеобразното шоу от първата до последната минута, прекарана вътре в нея. Несъмнено три от най-красивите пещерни галерии на Постойна са Спагетена, Бяла и Червена. Имената на тези галерии много точно отговаряха на формите и цвета на образуванията в тях.

Пещерата Постойна се намира на около 10 километра край словенския град Постойна. Тя е най-дългата пещерна система в страната и една от най-значимите ѝ туристически дестинации. Тя предлага най-дългия туристически пещерен маршрут в света с дължина 5,23 километра. Пещерата Постойна поддържа постоянни 8° С-10° С и постоянно влажност около 95%.

Карстовата пещера Постойна е една от най-големите карстови пещери в света. Това природно чудо се намира в Словения и разнася славата на страната, като влиза в списъка й със забележителности. Като такава, пещерата Постойна се е превърнала в едно комерсиализирано място, в туристически обект с много атракциони, кафета, ресторанти, административни комплекси и места за отдих на посетителите. Основната причина това място да има такава притегателна сила е, че формациите от сталактити и сталакмити са наистина ненадминати по красота.

Пещерата Постойна представлява сложна система от злаи и проходи, чиято обща дължина възлиза на 20,5 км. Възрастта на пещерата Постойна е около 2 млн. Години. Залите и проходите в пещерата са издълбани от водите на река Пивка, която влиза в подземен тунел в близост до входа на пещера Постойна. По време на своя дълбок подземен поход, река Пивка създава серия от пещери, и излиза отново на повърхността като река Уника.

Пещерата Постойна е уникално природно творение, което е познато и посещавано от хората от този район доста векове наред. Свидетества за това са графити на възраст от около седем века. Графитите се намират на входа на пещера Постойна и са обособени в т.нар. Галерия на старите надписи. Тъй като през Средновековието хората са опознавали само входовете на пещера Постойна, вътрешността на пещерата остава непозната до април 1818 г. – времето, по което император Ференц I посещава мястото. За първи път пещера Постойна е описана през XVII век от Янез Вайкард Валвасор, а нови разкрития през 1818 г. прави местният жител Лука Чеч, докато подготвя известната тогава част от пещерата за посещение от първия австрийски император Ференц I. На следващата година се извършва първото групово посещение, като в групата присъстват известни личности като ерхерцог Фердинант, като Чеч става първият официален гид из пещерната система. Това посещение поставя началото на съществуването на пещера Постойна като туристически обект. От този ден е преброено, че пещерата е посетена от около 30 милиона души.

През 1872 г., за да се улесни обхода на пещера Постойна, са положени релси за туристическо влакче, което отначало било бутано от самите гидове, а в началото на XX век вече се задвижвало от парен локомотив. След 1945 г., парният локомотив е заменен с електрически. Още по-популярна пещерата става след 1884 г., когато е електрифицирана, като изпреварва дори Любляна, тогавашната столица на австро-унгарското херцогство Карниола, в чиято тогавашна територия лежала Постойна. Влакчето осигурява една разходка през множество галерии, всяка една по-различна от другата – някои по-големи, други по-малки. Влакчето забавя и ускорява своя ход, Стените ту се отдалечават, ту се доближават. От толкова много возене в пещерни тунели и галерии човек остава с впечатлението, че пещерата няма край. Началото беше наистина впечатляващо. Освен влак, пещерата Постойна се обикаля и пеш. Бетоновата пътека, по която се прави обиколката, е изключително стабилна. Направена е от специален бетон, който не се хлъзга дори и при тази висока влажност от 80% на въздуха в пещерата.

Кратък обзор на обиколката из пещера Постойна изглежда по следния начин. Разходката из Постойна обхваща 5 километра, наситени с уникални образувания. Галериите на пещерата са сухи и са декорирани с богат спектър от бели сталактити, оформени като игли ледени висулки. Сталагмитите са в познатите форми – круши, карфиол и пясъчни замъци. Отличават се и образувания с доста интересни и нестандартни форми – колони, стълбове и полупрозрачни завеси. Както казахме в пещерата Постойна река Пивка е оформила няколко уникални пещерни комплекси. Един от тях е пещерата Велика гора, от която се стига до т.нар. Руски мост. От него се стига до 500-те метра „Красиви пещери”, пълни с лентообразни сталактити и сталакмити на възраст около 2 милиона години. Залите на Красивите пещери е най-далечната точка, до която може да стигне обиколката на пещера Постойна. В пещерния комплекс влизат още Черната пещера и Зимната зала, в която се намират сталагмитите-символи на Постойна – Диамантът и Короната. Интерес представлява и Концертната зала, която е най-голямата в целия пещерен комплекс и се характеризира с отлични акустични свойства и капацитет да побере около 10000 души. В пещерата Постойна редовно се организират концерти, поради добрата ѝ акустика.

В края на обиколка се посещава един резервоар, в който се отглежда едно интересно същество – пещерният протей – розово същество, уникална човешка риба. Ендемитът пещерен протей е най-голямото пещерно земноводно в света.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Пещерата Постойна