Копер – един пленителен средновековен град на Адриатика, разположен по крайбрежието в Истрия, приблизително на 5 км от границата с Италия.

Копер е словенски пристанищен град на Адриатическо море, принадлежащ към Обално-крашкия регион на Словения. Копер е най-голямото, всъщност и единствено, търговско пристанище на страната. Той също има удобна и достъпна железопътна връзка със столицата Любляна. Градът е дестинация на редица средиземноморски круизни линии. Пристанището на Копер несъмнено е най-важното място в града. Първоначално, по време на Римската империя, пристанището играе важна роля в развитието на района. То е сред най-големите в региона и е един от най-важните транзитни маршрути за стоки от Азия до Централна Европа. За разлика от другите европейски пристанища, които се управляват от пристанищните власти, дейностите на пристанище Копер включват управлението на свободната зона, управлението на пристанищната зона и ролята на оператора на терминали.

Копер е също така една от главните пътни пунктове за влизане в Словения от Италия, която се намира северно от общината.

Преди Втората Световна война областта на днешен Копер е населявана от много италианоговорящи, които биват прогонени или напускат сами в началото на XX в. Копер е двуезичен град - със словенски и италиански като официални езици. Градът е уникален с биоразнообразието си и се смята за важен национален природен ресурс.

Говорейки за историята на Копер, трябва да споменем, че той започва своето развитие като древно селище, построено на остров в югоизточната част на залива на Копер в северната Адриатика. По-късно селището става известно с латинските имена на Capris, Caprea, Capre или Caprista, от където произлиза съвременното му словенско име.

През 568 г. римските граждани от близкия Тергест (днешен Триест) пристигат в Каприс, бягайки от тежките набези на ломбардите. В чест на византийския император Юстиниан ІІ, градът е преименуван на Юстинополис.

От VIII век, или по-вероятно още от VI век, Копер е бил седалище на епархия. Един от епископите на града е бил лутеранският реформатор Пиер Паоло Вержерио. През 1828 г. епархията му се слива с епархията на Триест.

Търговията между Копер и Венеция започва да се развива през 932 г. Във войната между Венеция и Свещената Римска империя, градът на немската страна. В резултат на това си пристрастие, през 1035 г. Копер е награден с градски права от император Конрад II . След 1232 г. Копер е под властта на патриаршията на Аквилея, а през 1278 г. се присъединява към Република Венеция. По това време градските стени и кулите са частично разрушени. През 1420 г. патриархът на Акуилия отстъпва оставащото си имущество в Истрия на Републиката, обединявайки венецианската власт в Копер. Копер по-късно става столица на венецианска Истрия.

През XVI населението на Копер намалява драстично поради повтарящи се епидемии от чума. Не стига това, ами Триест през 1719 г. се превръща в свободно пристанище, заради което Копер губи монопола си върху търговията, а значението му намалява допълнително. Присъединен към Италия след Първата световна война, в края на Втората световна война Копер става част от свободната територия Триест, която е контролирана от Югославия. С обявяването на независимостта на Словения през 1991 г., Копер става единственото търговско пристанище в Словения, каквото остава и до днес.

Сред забележителностите на Копер изпъква Преторианският дворец, намиращ се на площада и датиращ от XV век. Сградата на двореца е съставена от две сгради от XIII век, които са свързани с лоджия, много пъти построени отново, а след това завършени като венециански готически дворец. Днес дворецът е дом на туристическия офис на град Копер. Друг архитектурен шедьовър на Копер е градската катедрала "Успение Богородично", която е построена през втората половина на XII век и има една от най-старите камбанарии в Словения (датира от 1333 г.). Горната тераса на този храм на вярата е периодично отворена и предлага чудесен изглед към залива Триест. В катедралата може да се види картината Sacra Conversatione от 1516 г., която е една от най-добрите ренесансови картини в Словения, дело на Vittore Carpaccio.

В списъка от забележителности и задължителни места за посещение влизат Дворецът Лоджа, Ротонда Възнесение (XII век) – най-старата сграда в града, Катедрален храм Успение Богородично (XV век), в църквата към която се намира гробницата на свети Назария – покровител на града.

Говорейки за дворци, интерес представляват Армеригоня, Белграмони-Тако, Тото и на някои други знатни венециански фамилии.

Особен интерес представлява Стария град от венецианската епоха. Главната улица Севлярска отвежда туристите до централния площад Тито Трг, където се намират Катедралата Успение Богородично и удивителна сграда на Преториански дворец, седалище на губернатора на града по време на Венецианската република.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Копер