Шкодра

Информация | Kарта
seen
816
facebook
Шкодра Photocredit: milosk50 | Fotolia

На около 86 км от Тирана, в делтата на река Дрин, покрай Шкодренското езеро, откъм южната страна на Мбишкодренската равнина и между реките Дрин и Бояна, се намира друг именит град в Албания – Шкодра, познат още като Скадър. Градът географски е разположен в Северозападна Албания и спада към Шкодренска област. Шкодра е важен културен и икономически център, едно от най-старите и най-историческите места на Балканския полуостров, както и важен културно-икономически център.

През много различни епохи тя запазва статута си на голям град поради геостратегическото си разположение в близост до Адриатическо море и италианските пристанищни градове, но също така и със сухоземни маршрути до други точки в съседните региони.

Шкодра е град с богата история, датираща още от бронзовата епоха, преди 2000 до 3000 години до наши дни. В средата на III век пр.н.е. той е бил столица на първото царство на илирийското племе на Ардиай, който се е заселил на Адриатическото крайбрежие. Градът е споменат за пръв път в древността като мястото, където илирите са секли монети. През 168 г. пр.н.е. градът е бил завощван от римляните и е станал важен търговски и военен маршрут. По-късно римляните колонизират града. Шкодра остава в провинция Илирик , а по-късно в Далмация . През 395 г. сл. Хр. Шкодра става част от Дакия, в рамките на Правелататана.

През XV век Шкодра се откроява като най-важната крепост на Венецианската република в Албания. През пролетта на 1474 г. османски войски започват тежка инвазия срещу града, водени от румелийския бейлербей Сюлейман паша, нападат града. Независимо, че венецианците и княза на Зета Иван I Църноевич се опитват да разкъсат обсадата, тя продължава до края на юли, когато османците се оттеглят.

Отново през същия век, през пролетта на 1478 г., самият султан Мехмед II повежда османски поход към Шкодра. Обсадата на Шкодра започва на 14 май 1478 г., а султанът пристига край града в началото на юли. Срещу Шкодра в края на юли са поведени още няколко неуспешни османски инвазии, след което Мехмед се отказва от преките нападения. Градът остава под обсадата на контингент, воден от Евреносоглу Ахмед. Изтощена от продължителната война и изправена пред пряка заплаха за сигурността си, в началото на 1479 г. Венеция сключва мир с Мехмед, като му отстъпва Лемнос и Шкодра, чието население бива изселено, а на негово място са докарани нови заселници.

При избухването на Балканската война, градът е обсаждан без успех от черногорски и сръбски войски, но остава под османски контрол до края на военните действия. Шкодра и околните райони са благословени с голямо разнообразие от природни и културни елементи. Най-атрактивните части на Шкодра са центъра на града, намиращ се между статуите на Майка Тереза и Луиджи Гурукучи и Гжахадол, както и кварталът около една от най-живописните улички, свързващи Катедралата на източната страна на града с центъра на града. В района основна забележителност е средновековната крепост Розафа, от чиито крепостни кули се открива гледка към езерото, града и на юг към морското крайбрежие. Местните ще ви упътят и към музея на стари фотографии “Маруби”, снимани от началото на века. Има множество старинни църкви и джамии. Шкодра е един от малкото градове, който има връзка с железопътна линия.

Несъмнено най-разпознаваемата забележителност е легендарният замък Розафа, известен също като Розафати или Шкодренското кале. Тази средновековна крепост издигаща се над Шкодра е най-голямата историческа забележителност на града. Розафа се намира на 130 m надморска височина и е естествено защитена, защото е обградена от реките Бояна и Дрин. Има предположения, че мястото, поради стратегическото си защитно местоположение, е укрепено още по времето на илирите, които са водели съпротивата срещу римляните по времето на илирийските войни.

Според една легенда крепостта била издигната от трима братя. Това, което те изграждали през деня, през нощта се рушало. Един ден братята срещат мъдър старец, който им дал ценен съвет - да направят жертвоприношение. Братята се решили да зазидат в строежа нещо мило и драго за успеха на общото начинание. Този човек щял да бъде онази съпруга, която на другия ден им донесе първа храна на строежа, а това била жената на най-малкия брат на име Розафа (според една версия, по-големите братя предупредили своите съпруги да закъснеят), от и по която крепостта получила и името си.

Езерото Шкодра е най-голямото езеро в Южна Европа и е голяма лятна атракция за туристите и жителите.

Друг интересен исторически обект са руините на Шърдха – средновековен град, разположен само на 15 километра от Шкодра. Шурдха е построен на върха на остров, заобиколен от водите на река Дрини (която е пренасочена сега, за да образува изкуствено езеро).

На около 5 километра източно от Шкодра се намира още една забележителност – средновековната крепост на Дрихт.

Много посетители смятат, че Шкодра е душата на Албания. Характерният облик на града се състои от съчетание на древни къщи и тесни улички, свързани с каменни стени и модерни сгради. След Втората световна война Шкодра е възстановен с по-широки улици, за да приспособи автомобилния трафик, както и непрекъснато се изграждат нови жилищни сгради.

Сред другите популярни забележителности се открояват джамията Ебу Бекер, катедралата Шкодер, православната катедрала Шкодер, църквата Кратул и църквата Ширдж.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
google RSS