Драч

Информация | Kарта
seen
1403
facebook
Драч Photocredit: tobago77 | Fotolia

Драч, или на албански Дуръс, е най-древният град в Албания. Градът знае как да привлече и предразположи своите посетители – 10 километра плажове, музеи, галерии, останки от древни забележителности. Драч е изключително популярен през всички сезони заради разнообразието от забележителности, поради което Дуръс е един от най-посещаваните курорти на Албания. Тази албанска магия е завладяваща.

Живописно кацнал на брега на Адриатическата ривиера, Дуръс е предпочитана дестинация за почивка както на местните хора, така и за чужденците. Близостта на Драч с Тирана го прави още по-привлекателен и желан предвид интересните исторически забележителности, които може да предложи на туристите. Руини от крепостни стени, амфитеатър от времето на Римската епоха, джамията Фатух, както и старите военни бункери в близост до плажа, са само част от местата в Дуръс, които по безспорен начин привличат интерес и внимание през годините. Наред с всичко това, и най-вече благодарение на фериботните си връзки с италианските пристанища Бари (на 300 километра) и Бриндизи (на 200 километра), Дуръс служи като добра отправна точка към Италия и Адриатика изобщо.

Албанският град Драч е древен град, разположен на брега на Адриатическо море, в прекрасен равнинен и плодороден район по крайбрежието. Драч отстои на около 33 км западно от столицата Тирана. Пристанището на Драч е най-голямото в Албания и обслужва голяма част от страната, включително и Тирана.

На албански език името на града е Дуръс, но в българския език с правопис като Драч за първи път е посочен в „Енциклопедия на братя Данчови“ от 1936 г. Така Драч спада към географските обекти, за които има исторически създадени български съответствия, чиито форми са утвърдени в българския език с друг правопис. Всъщност коректното българско име на града, като такъв свързан с българската история, е Дурацо.

Драч е основан през 627 пр.н.е. Името на града се споменава от много историци и писатели. До днешни дни е запазена една страхотна архитектурна забележителност – през втори век преди новата ера тук е построен огромен амфитеатър, който е сред най-големите паметници от античността, достигнали до наши дни. Амфитеатърът е единственият паметник от този вид на албанска територия.

През Средновековието, за големи периоди от време, Дуръс често е попадал в границите на Българското царство, поради което е бил наричан със славянското име Драч. Макар и силна и стабилна крепост, Драч през 983 г. е завоюван от цар Самуил. През Първата Световна война, по-точно ноември 1915 г., напора на българските и австро-германските войски предизвикват отстъплението на сръбските войски.

Ако разгърнем каталога със забележителности на Драч, то задължително трябва да акцентираме върху някои колоритни представители на архитектурното, природно и историческо наследство.

Ако започнем с плажовете, ще кажем, че Дуръс се гордее със своята 10-километрова плажна ивица.

Една от перлите на Драч несъмнено е вилата на крал Зог – изящен пример за лукс и изисканост. Обзаведена със скъпи мебели и много вкус. Вилата се посещава или със специално организирани турове, или по собствен план. Вилата на карл Зог е един от символите на Драч.

Всяка една църква и джамия в Драч засвлужават вниманието на посетителите на града. Повечето храмове са обновявани, като е запазен оригиналният архитектурен стил. Амфитеатърът в Драч е много ярък и ценен архитектурен паметник, освен това и най-големият на Балканския полуостров. Той е пстроен през II век и по време на своето функциониране е събирал до 20 000 зрители. Въпреки това днес амфитеатърът е запазил малка част от някогашната си красота. Открит е съвсем случайно през 60-те години и още не е разработен напълно.

Сред работещите музеи в Драч изпъква Археологическият музей. Той притежава впечатляваща колекция от артефакти. В него могат да бъдат разгледани различни експозиции от разнообразни периоди, през които е преминала страната. Сред най-забележителните експонати са огромни надгробни плочи и внушителни каменни саркофази.

В центъра на Драч се издига Венецианската кула, наричана още Ротонда. Тя построена през XVI век. Освен наслада за окото, кулата предлага и кулинарно преживяване – хапване в ресторанта на върха й, докато се радвате на гледката към Драч.

Внимание трябва да се обърне и на галерия Koloseo, която е неустоимо предизвикателство за любителите на изкуството – в нея могат да бъдат разгледани творбите на различни местни артисти.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
google RSS