Никозия

Информация | Kарта
seen
1197
facebook
Никозия Photocredit: kirill_makarov | Fotolia

Никозия (на турски: Lefkoşa, на гръцки: Λευκωσία ) е столицата на Кипър, централно разположен и най-голям по население град на острова. Населението му наброява около 250 000 души (една трета от цялото население на Кипър). Той е административен, финансов, културен, търговски и индустриален център на острова, както и дом на няколко университета и колежи. Заедно с чуждестранните си студенти и работници градът внушава истинско космополитно усещане.

Никозия е последната разделена на две столица в света. Границата или така наречената "Зелена линия" разделя града на две. Северната страна е столицата на самопровъзгласения Северен Кипър- турската част, където наричат града Лефкоша, а южната половина - столица на Република Кипър.

Стар град

Малката географска площ на Кипър е много непропорционална на богатството от съкровища, които ще откриете по време на посещението си в столицата. Датиращ от Бронзовата епоха, Никозия може би е единственият район на Кипър, който е обитаван непрекъснато през Халколитната ера (3000 г. пр. Хр. до наши дни), като първите му жители се заселват в плодородната долина Месаория. Славната история и географската уникалност на Никозия го превръщат в кръстопът за някои от най-важните цивилизации в историята. Отпечатъци, оставени от велики хора като птолемеите, римляните и византийците, франките, венецианците, османците и накрая британците, могат да се срещнат по време на разходка в Стария град на Никозия.

Никозия обаче не винаги е била впечатляващата столица, която срещаме днес. Историците смятат, че е построен върху древния град Ледра, малък град, който съществува около 7 - 8 век пр. Хр.

Едва когато монархическата форма на управление пада в края на IV век, Никозия успява да се възползва от своите природни ресурси и географско положение в центъра на острова. Последните дни на Кипър като монархия завършват с франките, когато Екатерина Корнаро, последната кралица на Кипър, била принудена да предаде острова на венецианците. Старата Никозия е заобиколена от венециански стени, зад които може да се открие историческото минало на града, което се разгръща в магически лабиринт от музеи, стари църкви и средновековни сгради. Стените на Никозия са построени от франките през 16 век, след пристигането на цар Лусинян на острова. Венецианците осъзнават, че стените не предлагат адекватна защита от нашествениците и ги разрушават, като ги заменят със стените, които остават до наши дни. Османците възстановили тези стени и ги покрили с камъни по време на окупацията си на Никозия. До днес стените са най - добре запазената конструкция в града.

Модерен град

Никозия е град, който ще възнагради посетителите си в търсене на "нещо различно". В резултат на редица архитектурни влияния, които се виждат в целия град, човек не може да не бъде очарован от начина, по който миналото и настоящето, традиционното и съвременното се съчетават ведно. Модерният център на града ще завладее въображението ви от самото начало със смесицата от влияния, които придават на града уникален образ. Градските забележителности, музеи, театри, музикални събития и галерии вдъхновяват и очароват посетителите.

Улиците Makariou, Ledras, Onasagorou, Stassikratous и Mnasiadou предлагат възможности за пазаруване, които са сравними с много европейски страни. В многобройните луксозни ресторанти, разположени по улиците на Никозия посетителите могат да се насладят, както на кипърски, така и на интернационални кулинарни изкушения.

Стените на Никозия Стените на Никозия са построени от венецианците през 16 век, като заменят старите стени, за да защитят града от османските турци. До днес венецианските стени са най-добре запазената конструкция в града, въпреки че последователността им е прекъсната от отвори, направени от британците, за да улеснят движението по и от стените. Първоначалните три порти на стените продължават да съществуват - Фамагуста (Източна порта), Пафос (Западна порта) и Кирения (Северна порта).

Художествено наследство и култура

Богатата история и културно значение на Никозия се доказва от големия брой музеи, художествени галерии и културни забележителности, които могат да се намерят в целия град.

Артизанските магазини продължават да произвеждат изключителни традиционни инструменти и произведения на изкуството, а авангардните галерии представят съвременни културни творения на оживен, културно богат град.

Кипърският музей (археологически) Кипърският музей (археологически) е най-големият музей в Кипър. Тук може да се наблюдава еволюцията на кипърската цивилизация от неолитния период до ранновизантийския период (7-и век). Сред неговите експонати може да се насладите на статуята на Софийската афродита и на свръхестествената статуя на римския император Септимий Север.

Общински музей Левентис в Никозия

Общинският музей "Левентис" в Никозия е създаден през 1984 г. от община Никозия и фондация "Анастасиос Г. Левентис". Музеят е открит през 1989 г., а две години по-късно, през 1991 г. е отличен с наградата "Европейски музей на годината". Днес изцяло обновен, музеят се стреми да продължи своята мисия да допринася за опазването на историята на Никозия. В постоянните изложбени пространства се помещават експонати, които повеждат посетителя на пътуване през историята на Никозия, от древността до наши дни. Музеят предлага и организирани образователни програми, екскурзии и други събития.

Музеите на пансионската гимназия

Музеите на пансионската гимназия- най-старото училище за средно образование в Кипър, се помещават в историческия център на Лефкозия (Никозия), в очарователно 12-стайно помещение. Освен Музея на историята на училището, Mузеите на пансионската гимназия се състоят от: археологическата и номистичната колекция, колекцията от стари карти и старо оръжие, повечето от които с кипърски характер. Тук може да се види и художествена галерия с произведения на велики кипърски художници, които са били учители и ученици на училището, музей по естествена история и други експонати.

Музеите имат за цел да запазят и изложат тези разнообразни колекции, като дават възможност за проучване и изучаване на историята на образованието в Кипър. Музеите на пансионската гимназия са отворени и достъпни за посетители от всички възрасти и интереси.

Музей за историята на кипърските монети

В Музея на историята на кипърските монети е изложена важна част от Нумизматичната колекция, с повече от 500 монети, представящи историята на Кипър от периодите на града - царствата от средата на ХХ век. 6 век пр.н.е. до съвременните проблеми на Република Кипър.

Класически мотоциклетен музей

Кипърският музей за мотоциклети в Никозия е създаден от Андреас Николау и е резултат от 20-годишни лични усилия. Днес тази колекция се състои от над 150 броя. Музеят излага мотоциклети от 1914 до 1983 година като AJS, MV Aqusta, Matchless, Norton, BSA, Triumph, Ariel, BMW, Джеймс, Moto Guzzi, Royal Enfield и много други.

Етнографски музей

Етнографският музей /Къщата на Хаджигеоргакис Корнейос/ е най-важният пример за градска архитектура от миналия век на Османско владичество, който оцелява в старата Лефкозия. Той се намира в близост до Архиепископията в квартала Сен Антонио, където богатите занаятчии на гръцката общност традиционно живеели. В тази къща Хаджигеоргакис Корнезиос и неговото семейство живеят между 1793 и 1808 г. Драгоманът е действал като преводач между християнското население и османския управител.

Природонаучен музей на света

Фосили, минерали и метеорити. Някои от екземплярите са уникални и рядко срещани. Експозицията включва екземпляри от динозаври, птици, растения, насекоми и др.

Местният археологически музей на древния Идалион

Местният археологически музей на Древен Идалион е създаден през 2007 г. с цел да популяризира богатите находки на района на Идалион и по-късно да функционира като център за посетители на археологическия обект, в който се намира.

Археологическият обект "Идалион" е един от най-важните места в Кипър, като богатите находки сега красят най-известните музеи в света. Древният град е основан, по традиция, от ахейския герой от Троянската война, Chalcanor, потомък на Teucer, основател на Саламис.

Църкви Една от най-значимите църкви за Никозия е катедралната църква "Св. Йоан", където всички архиепископи на Кипър са получили Свещето тайнство през 18 век. Панагия Chrysaliniotissa е най-старата византийска църква в Никозия и е построена през 1450 г. от императрицата Елени Палеологу. Тя е известна със своята огромна колекция от редки и древни икони. Църквата "Катедрала "Агиос Иоанис" е реновирана през 1662 г. от архиепископ Никифорос. Наскоро реставрираните от 18-ти век стенописи, рисувани по време на ерата на архиепископ Силвестрос, пресъздават сцени от Светата Библия и откриването на гробницата на Апостол Варнава в Саламина.Фанеромени е построена през 1872 г. до античния православен женски манастир и е най-голямата църква зад стените на Никозия. Църквата "Трипиотис" е построена през 1695 г. от архиепископ Германос и е посветена на Архангел Михаил. Счита се за важен архитектурен пример за френско-византийската епоха.

Ще открием Католическата църква на Светия кръст (1902 г.) в старата Никозия и Англиканската църква "Св. Павел" в центъра на съвременния град. Може да се посети и манастирът Архангел Михаил, който датира от Византийската епоха. Манастира "Св. Хераклиду", построен в близост до гроба на светеца, който е кръстен и накрая Махарийски манастир, датиращ от Първи иконоборски период (730 - 843 г.) и е основан през 1148 г.

Джамии В центъра на старата Никозия се помещава църквата Мисирикос, средновековна християнска православна, построена през 1500 г. с византийски готически и италиански възрожденски архитектурни елементи. През 1572 г. е превърната в джамия "Араплар". Джамията Омери е първоначално августинска църква, управлявана от монаси и посветена на Света Мария. Тя е построена през 14 век и през 1571 г. е превърната в джамия от Мустафа Паша. В непосредствена близост до нея са и баните "Омерите", построени през 16 век като подарък за град Никозия от Лала Мустафа Паша.

В непосредствена близост до Басейн "Констанса" се намира джамията Байрактари, която турски войник е построил, за да почиват останките на османците, паднали по време на обсадата на града през 1571 година.

Гастрономия Кипърската кухня е комбинация от средиземноморски и близкоизточни вкусове, които предлагат гастрономическо преживяване, за разлика от всичко, което някога сте опитвали. От традиционните таверни, до модерните гурме ресторанти, посетителите със сигурност ще получат пълна гама от вкусни рецепти и изискани ястия в Никозия.

Пазаруване Подобно на всички съвременни европейски столици, Никозия е град, в който има всичко. Улиците Ledras и Onasagorou в стария град са пълни със сувенирни магазини и магазини с традиционни кипърски стоки. Улица Макариос и улица "Стасикратоус" в новия град предлагат магазини с маркови стоки.

Събития За бизнес или за удоволствие, Никозия е крайната дестинация в Кипър за хостинг събития.

Със съвременна инфраструктура и най-съвременни заведения кипърската столица целогодишно е домакин на много публични и частни събития.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа

Оферти Кипър

Booking.com
google RSS