Замъкът Тракай – голяма красота на малък остров. Замъкът Тракай в Литва е място, на което всеки може да се порадва. Обяд в най-закътания ресторант или просто разходка далеч от тълпите, където някога са се разхождали кралските особи. Магията на замъка Тракай е голяма.

Островният замък в Тракай е архитектурно бижу, което се намира в литовския град Тракай на един остров в езерото Галве. Някога замъкът е бил наричан „малкият Мариенбург“. В Тракай има богато наследство от историята на Литва, като най-голяма атракция е именно реставрираният Островен замък в Тракай. Днес крепостта се състои от две главни постройки – една на острова в езерото и една на отсрещния му бряг. В тях се помещават интересни музейни експозиции.

Тракай е един от центровете на Великото литовско княжество, поради което е имал голямо стратегическо значение. Сроежът на замъка започва през XIV век при управлението на княз Кейстутис. Интересен факт около издигането на островният замък в Тракай е построяването му на няколко фази.

Първата фаза на стоежа обхваща втората половина на XIV век, когато замъкът Тракай е построен на най-големия от трите острова в езерото по заповед на княз Кейстутис под формата на разширение и укрепване на Полуостровният замък. Княз Кейстутис решава и премества седалището и съкровищницата си в този замък.

Втората фаза от строежа на замъка Тракай започва след като той е сериозно увреден при атака на Тевтонските рицари през 1377 г. и завършва чак през 1409 г. След убийството на Кейстутис започва борбата за власт между Йогайло и Витаутас, като замъкът е бил обсаждан и от двете страни. Всъщност слабото примирие помежду им слага начало на втората фаза, която се отличава със силно развитие. Като основен структурен материал на строежа на замъка Тракай се отличават т.н. „червени готически тухли“. Използвани са и каменни блокове, но само за основите и горните части на сградите, кулите и стените. Замъкът бива украсен по много начини – отличават се емайлирани покриви, препечени тухли и прозорци с цветни стъкла. Като цяло се заключава, че основния стил на сградата от втория период е готика с елементи от романски стил.

В крайна сметка по време на втората фаза са добавени са две крила и високият 35 метра шестетажен донжон в южната страна. С помощта на подвижните врати на донжонът княжеският дворец се разделя от другата част на замъка. Неговите допълнителни функции са допълнителна защита, параклис и места за живеене. Във вътрешният двор на княжеския дворец се намират няколко дървени галерии, простиращи се около вътрешната стена, които са използвани за разполагане на различни защитни съоръжения без да се налага навлизане навътре в замъка. В крайният си завършен вид цялото южно крило на южния дворец е приспособено като Княжеска зала, чиито размерите са 10 м x 21 м. Днес Княжеската зала е успяла да съхрани част от автентичния си интериор.

Третата фаза започва в началото на XV век и се заключава най-общо казано в разширяването на бака. Ако трябва да обрисуваме по-подробно какви са били ремонтните дейности, то нещата изглеждат така. Построяват се още машикули, стените на бака биват удебелени до 2,5 м, а по ъглите са построени три големи крепостни кули. Една от тях – югозападната кула, е използвана като затвор. Най-горните етажи на кулите на замъка Тракай са построени за войници и, разбираемо, там са монтирани много оръдия.

Основното помещение за охраната, по модела на княжеския дворец, разполага с подвижни врати и е укрепено чрез машикули. Като подобренията по замъка Трикай по време на третата фаза са построени още конюшни, кухни и защитни сгради. Това разширение на замъка Тракай съвпада с периода когато езерото Галве е с няколко метра по-дълбоко, отколкото е днес. Използвайки тази подробност, строителите разделят княжеския дворец и бака с ров, който е достатъчно широк по него да плават малки лодки. Те са свързани с порти, които могат да се вдигнат в случай на вражеска атака.

Обрат в развитието на Островният замък в Тракай настъпва тъй като той започва да губи своето военно-стратегическо значение след битката при Грюнвалд. Причината е, че основният враг на Великото литовско княжество бива унищожен от обединената полско-литовска армия, а замъкът Тракай бива пищно украсен и превърнат резиденция. Стените му са украсени с фрески, които са частично запазени. След промяната на своя статут, княжеският дворец в Тракай започва да приема чужди дипломати. Съществуват неоспорими доказателства, че Владислав II е посетил замъка Тракай 30 пъти между 1413 г. и 1430 г. В крепостта най-редовно се провеждали изискани тържества и празници, на които присъствали гости от цялата страна, както и от всички краища на Европа. Златните години на Тракай продължават до края на XVI век, след което остава изцяло в сянката на Вилнюс. Постепенно търговските пътища се изместват и Тракай започва да губи от икономическите си позиции. Това довежда до не дотам приятната функция на града, който се превръща място за заточение на неудобни благородници. Те били екстрадирани в замъка Тракай , който се превръща в в политически затвор.

В историята на замъка Тракай има записани тъжни събития, като например факта, че великият княз Витаутас Велики умира там без да бъде коронясан като крал на Литва през 1430 г.

По времето пък на Зигмунт II Август замъкът Тракай за кратко е лятна кралска резиденция. До 1511 г. тук се пази Литовската метрика, а по-късно е превърнат в затвор. За съжаление по време на войните с Великото московско княжество през XVII век замъкът Тракай е силно повреден и никога повече не бива ремонтиран, като постепенно той се разрушава поради неподдържане.

През XIX век замъкът Тракай се сдобива с подготвени планове за възстановяването му. За начало на възстановяването например първоначалните му фрески са прерисувани от Викентас Смакаускас. Като част от реставрирането имперската археологическа комисия описва останките му през 1888 г., а през 1905 г. руските имперски власти решават частично да го възстановят.

В реставрирането на замъка Тракай през Първата световна война се намесват и немците, които водят свои специалисти, които няколко пъти опитват да реставрират замъка. Реставрацията в периода 1935 г.-1941 г. включва работа по княжеския дворец, удебеляване на стените и построяване югоизточната бакова кула с част от стените на бака.

Участието на литовски и полски реставратори в проекта по обновяването на двореца Тракай приключва при задълбочаването на Втората световна война. След края й, през 1946 г., започва мащабен възстановителен проект, по който започва активно да се работи през 1951 г.-1952 г. Основната работа завършва през 1961 г. и готовият и рествавриран замък Тракай е изцяло в архитектурния стил от XV век.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Замъкът Тракай