Замъкът Болд - островен оазис, създаден, за да бъде символ на любовта. Замъкът Болд е прекрасно архитектурно бижу, което е издигнато, за да разкаже за една красива любов, за съжаление завършила тъжно. Това е историята на Джорд Болд и неговата съпруга Луиза. Мултимилионерът е собственик на известния хотел Уолдорф Астория в Ню Йорк и Белвю-Стратфорд във Филаделфия. Той решава да построи внушителното имение в знак на най-чиста и искрена любов към младата му съпруга, която така и не успява да дочака завършения вид на паметника на тяхната любов.

Днес замъкът Болд днес е една от най-интересните туристически забележителности в района 1000-та острова на река Сейнт Лоурънс. Тази живописна местност се намира на границата между САЩ и Канада, вдясно на езерото Онтарио. Всъщност точната бройка на островите е 1.865, а замъкът Болд е перлата в короната и е разположен на остров Heart Island, в близост до залива Александра. От географска гледна точка островите от страната на канадската част на границата се смятат за част от Онтарио, докато островите в САЩ принадлежат на щата Ню Йорк.

Историята на замъка Болд започва през XIX век. Джордж Болд пристига в Америка през 1860 г. с буквално с един долар в джоба. Това обаче не му пречи през следващите години да се превърне в един от най-влиятелните хора в страната. Болд трупа своите милиони благодарение на организационните си умения, дързост и въображението, чрез които той става най-успешния хотелски магнат в Америка.

Джордж Болд се жени за своята съпруга когато тя е на крехка възраст. Едва 15-годишна тя опознава съпружеския живот, но това не й пречи да е опора на мъжа си по време на целия му път към върха. Вдъхновен от тази безприкусловна любов, Дрордж Болд решава да построи и подари замъка Болд на Луиза навръх Свети Валентин през 1905 г. За съжаление обаче, една година преди замъкът Болд да бъде завършен, Луиза издъхва на 41-годишна възраст.

Разгръщай историята на замъка Болд, нека кажем, че кампанията по построяването му и луксозния комплекс около него започва през 1900 г. За построяването на едно от най-големите имения в Америка по онова време, Джордж Болд наема над 300 майстори, зидари, каменоделци, ландшафтни инженери и други специалисти. Не се щадят сили и средства, защото целта е повече от ясна – от всички постройки в района на 1000-та острова, замъкът Болд е трябвало да бъде най-красивата. Най-забележителната част от замъка Болд е кулата Алстър, издигната по подобие на отбранителните кули по поречието на германската река Alster.

Замисълът около архитектурата на замъка Болд била тя да бъде реплика на европейските дворци от XVI век. Желанието на Болд било средновековните форми от традиционните елементи да се вплетат живописно с модерни моменти, огромни балкони и прозорци. Дворецът Болд е издигнат на 6 етажа – от най-долното ниво с покрития плувен басейн до високата кула. В двореца е замислено да има 120 стаи, които да се обслужват от асансьор. Украсата във вътрешността на двореца е щедра и стилна. В замъка Болд има 365 прозореца, от които се открива красива гледка към река Сейнт Лоурънс. Дори звучи красиво. Но...идва нещастието.

Трагичната загуба съкрушава Болд и той спира строежа на замъка Болд, а кракът му повече не стъпва на острова. Болд умира няколко години по-късно – през 1916 г. Полузавършеният замък Болд е закупен от Едуард Джон Нобъл. Предприемачът не жали средства, инвестира доста, като целта му е да превърне района през следващите 50 години в отлична и предпочитана туристическа дестинация, като построява и яхтклуба към комплекса.

В наши дни замъкът Болд е достъпен единствено по вода, като за тази цел се организират специални туристически курсове с корабче. Няма да учудим никого като кажем, че на приземния етаж е обособена изложба за живота на милионера Болд и съпругата му Луиза.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Замъкът Болд