Крепостта „Баба Вида” е разположена в Северозападна България при град Видин. Единствено запазената Средновековна крепост в България се извисява на брега на р. Дунав- северната граница на България. Построена е в края на 10 век върху основите на римската крепост „Бонония” като отбранително съоражение.

През 14 век, когато владетел на Видинското царство е Иван Срацимир, крепостта е разширена и добива сегашния си вид. Част от нея той използва като жилище. В края на 17 век, когато България е под османско владичество, част от крепостта е възстановена и използвана от турците.

Има много легенди за името на крепостта, една от които е, че носи името на една от дъщерите на български феодал,която решила да построи тази крепост, за да пази града от неприятелски набези.

Крепостта разполага с двор, чиято площ е 5 дка и се състои от 2 основни стени, 4 кули и 13 порти. От външната страна крепостта е опасана с ров,пълен с вода. Над него е имало повдигащ се мост, който в днешно време е заменен с каменен мост към входа на крепостта.Част от рова е засипан и на негово място е създадена красива градина, отделяща Стария град, наречен Калето, от новите градски части. Откъм реката между външната и вътрешната стена е изградена атрактивна сцена, където лятото се изнасят театрални постановки и концерти. Изключително преживяване е да се докоснеш до миналото, слушайки прекрасна музика в настоящето, с изглед към реката. Крепостта „Баба Вида” е основна забележителност на град Видин и част от 100-те национални обекта на България.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Крепост Баба Вида