Казват, че единствените места, където магията наистина съществува, са замъците. Точно там се случват и вълшебствата, които минават през всички салони, зали и величествени спални с докосване до кралския живот и среща с хиляди тайни, любови и истории, случили се през вековете. Словакия е държава, която е известна като една от най-гъсто населените със замъци европейска страна. Големи и малки, разпръснати по нейните хълмове, дворците се превръщат в едни от най-впечатляващите й забележителности, които красят земите й. Техният брой надминава 600. Дворците на Словакия са строени през различните исторически епохи, като първите от тях датират от XI в. и основната им роля била да служат за отбрана на територията. За съжаление в годините замъците са преустройвани, някои са били опожарени, други изоставени и рухнали. Оцелелите крепости, замъци и дворци днес са паметници на културата. Сред всички тях обаче изпъква един, който безспорно може да се нарече перла в короната на страната – замъкът Бойнице.

Замъкът Бойнице или Бойницкият замък се намира край град Бойнице в Северозападна Словакия. От географска гледна точка той е разположен на възвишение в югозападния край на града.

Първите сведения за замъка Бойнице датират от 1113 г. Основан e през XII в. първоначално в средновековен стил, преустроен е в стил неоготически романтизъм и е вдъхновен от италианската и френската архитектура. Замъкът Бойнице бива собственост на множество собственици през следващите столетия сменя множество собственици, сред които и няколко крале на Унгария. Замъкът Бойнице е бил собственост на аристократичните родове Заполски, Турзо и Палфи. От XVII век замъкът Бойнице преминава в ръцете на рода Палф. Съвременната сграда е издигната през 1889 г. -1910 г. по волята на граф Янош Ференц Палф по негов собствен проект, имитиращ френските замъци в долината на Лоара. В предсмъртното си завещание последният собственик граф Ян Франтишек Палфи пожелава замъкът да бъде достъпен за широка общественост, което се сбъдва 42 години след смъртта му.

Разгръщайки по-подробно историята на замъка Бойнице, трябва да споменем, че първоначално постройката му е представлявала дървено укрепление. Това укрепление поетапно е заменяно с каменно, като масивните външни стени се оформят съобразно неравностите на скалистия терен. Първият официален собственик на замъка Бойнице е унгарският олигарх Мате III, който го е получил през 1302 г. от унгарския крал Владислав V. През XV век Бойнице преминава в ръцете на Матиас Корвин, който пък от своя страна го предава на сина си Джон Корвин. От тогава в двора на замъка расте голямо липово дърво, наречено „липата на крал Матиас“. Под дебелата сянка на липата крал Матиас диктувал официалните си документи, които в повечето случаи започвали по един и същи начин – „Тук под нашата любима липа в Бойнице…“.

След смъртта на крал Матиас Корвин замъкът Бойнице е записана като собственост на най-заможната фамилия в северната част на Кралство Унгария – Заполски. След основна реконструкция на старото укрепление, замъкът Бойнице се превръща в красив ренесансов замък. Могъщите крепостни стени и кули са запазени и до днес.

През вековете замъкът записва още няколко нови собственика, като всеки нов го реконструира според своите виждания за стил и изящество, като в по-ново време са добавени и немалко черти, характерни за възрожденската архитектура.

Може би най-ярката личност на замъка Бойнице е Ян Франтишек Палфи. Той бил един от най-големите колекционери на антики, картини и скулптури. Благодарение на вродения си художествен вкус и усет към произведенията на изкуството, граф Палфи преобразява замъка и го превръща в „най-ценното бижу“ сред замъците в Словакия. След смъртта на граф Ян Палфи наследниците му, повлечени от препирни, разпродават на парче ценни произведения на изкуството, а по-късно през 1939 г. продават замъка и земите му на собственика на едноименната фирма за обувки – Ян Батя.

За съжаление в книгата с историята на замъка Бойнице има записани тежки периоди. След 1945 г. Чехословашкото правителството конфискува замъка Бойнице и го превръща в седалище на няколко държавни институции. На 9 май 1950 г. огромен пожар нанася тежки поражения на замъка. За радост сгрдата му не е изоставена, напротив – замъкът Бойнице е възстановен за сметка на правителството. След тази реконструкция замъкът Бойнице е обявен за музей на историята и архитектурата, профилиран в документацията и представянето на ерата на нео-архитектурните стилове, които са открити тук.

Както вече става ясно замъкът Бойнице е една от емблемите на Словакия и неслучайно това е най-посещаваният замък в Словакия. Впечатляващ със своята пирамидал- на форма и красиви кръгли кули, средновековният замък Бойнице привлича множество туристи. Замъкът Бойнице те пренася в други векове и ти показва какво е означавал в онези времена лукса на богатите. Уникалността си замъка дължи на много неща, но все пак особено впечатляваща е залата със златния таван, която днес е превърната в зала, предназначена за сватбени тържества и други празнични събития. Таванът й е изработен от позлатена дърворезба и е един от най-красивите тавани в света. Стените на залата в замъка Бойнице от своя страна изпъкват с своята украса – по тях се намират едни от най-ценните картини на замъка. Колонната зала е възстановена в нео-готически стил от последния благороден собственик на замъка Бойнице, който изгражда красивото сводесто пространство, украсено с две прекрасни статуи от бял мрамор. Най-прочутият експонат на замъка Бойнице е олтарът, който е дело на италиански майстор от XIV в.

Красотата на замъка Бойнице се подсилва и от обграждащата го голямата градина с множество ценни дървета, включително 700-годишна липа, която вероятно е най-старото дърво в Словакия. Благодарение на романтичната атмосфера, която предлага, Бойнице става декор на много филми. Популярни са и нощните туристически обиколки на свещ.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Замъкът Бойнице