Замъкът Елц

Информация | Kарта
seen
1017
facebook
Замъкът Елц Photocredit: Fotolia | Vaidas Bucys

Дали са непокътнати или вече са руини, фантастичните немски замъци и дворци дават възможност да надникнем в живота на благородниците от Средновековието. Величествените стари дворци и каменните замъци с бойни кули в Германия предлагат интригуващ поглед върху европейската история за туристи и любители на културата. В много от реставрираните дворци се съхраняват внушителни колекции на произведения на изкуството, антични мебели, оръжия и средновековни артефакти.

Един от тези ярки образци е прекрасният замък Елц, който е бил дом на тридесет и три поколения от фамилията Елц. Живописно разположен на хълм, със своите заострени кули и дърворезби от времето на Тюдорите, замъкът Елц е чиста проба първообраз на средновековните замъци и хранилище за огромна колекция от антики, картини и оръжия. Неговата средновековна архитектура е уникална, като за това допринася и фактът, че той никога не е бил докоснат от война. Арсеналът на замъка Елц е богат на артефакти, злато и сребро, както и порцелан и бижута. Замъкът Елц е считан за най-красивият замък в Германия, който даже дълго време краси гърба на банкнотата от 500 марки.

Сякаш излязъл от история за принцове, каляски и принцеси, замъкът Елц се извисява достолепно на хълмисто възвишение насред най-прочутата долина в Германия – Мозел. Замъкът Елц е заобиколен от девствената природа на мястото, където река Мозел навлиза в областта Айфел.

Описвайки замъка Елц, добре е да спомене, че това е замък, разделен на няколко части, които принадлежат към различни семейства или различни поколения на едно семейство. Важно е да се каже, че само един много богат средновековен европейски господар можел да си позволи да построи замък на своята земя. Семейство Елц обаче не разполагали с такава земя. Затова всички наследници на рода Елц се обединяват и заедно построят свой собствен замък, от който всеки притежава една отделна част за жилищно настаняване, а всички заедно се обединяват в защитното укрепление. Така замъкът Елц става дом на три поколения, като съществуващият замък е укрепен с три отделни комплекса.

Замъкът Елц започва своето съществуване през IX век, като обикновено имение с глинена палисада. Римската цитадела е най-старата част на замъка. От 1157 г. крепостта е била важна част от империята под Фредерик Барбароса, тъй като заемал стратегическо местоположение на пътя от долината Мозел долина и региона Айфел. През 1268 г. владетели на замъка Елц преминава в ръцете тримата братя Елц, представляващи три различни фамилни разклонения – Кемпених, Рюбенах и Родендорф. С течение на годините всеки от родовете застроявал отделно своята част от собствеността, което довело до характерния белег на замъка - неговото архитектурно разнообразие. През 1472 г. е завършен строежа на построената в готически стил къщата на Рюбенах. Изключително забележителни в нея са антрето, хол, и спалнята, които се отличават със своите богато украсени стени. Между 1490 г. и 1540 г., отново в готически стил, е построена къщата на Родендорф. Къщите на Кемпених са завършени около 1530 г.

Домът на Рюбенах заема цели осем етажа, като обиколката из него започва от хола, който в епохата на Романтизма е превърнат в Оръжейна. По стените й са окичени рицарски брони, доспехи, шлемове, мечове, алебарди, датиращи от XV-XVI век. Особено впечатляващи са турските оръжия, които са донесени като трофеи след битката при Виена, където османците претърпяват поражение.

По тясна вита стълба се стига до Долната зала, интериорът на която е подвластен на духа на аристократизма от началото на XV век. Стените на залата са украсени с фламандски гоблени и картини от XV-XVI век, сред които ярко се откроява „Мадоната с младенеца и гроздето” на Лукас Кранах-младши. Следваща спирка от обиколката е Горната зала, в която са запазени фрески отново от XV-XVI век. Уникално само по себе си е леглото с балдахин от 1520 г., по което са изрисувани сцени на лов, рицарски турнири и семейни гербове.

Родендорфският дом се разполага на цели десет етажа. Популярна в него е Изборната зала, в която са заседавали седемте велики курфюрсти, за да изберат поредния немски крал. Двама представители на рода Елц – Якоб, архиепископ на Трир, и Филип Карл, архиепископ на Майнц, достигат до две от тези седем позиции. Голямата зала в Родендорфския дом е най-просторната зала в целия замък Елц. Създаването й било провокирано от желанието да има зала, в която да се събира семейния съвет на трите клона на фамилията.

Знаменната зала е най-пищната зала в целия Елц. Фантастичен е неговият късноготически свод, който бил характерен само за най-благородните замъци. В замъка Елц определено има какво да се види. Посетителите тук могат да се наслядят на невероятни колекции на оръжия, бойни доспехи, средновековни предмети, а в едно от подземията има изключителна изложба на редки и ценни екземпляри на произведения на изкуството, повечето от които датират от периода межу XII век и XVIII век.

Днес къщите на Родендорф и Рюбенах са отворени за посещение, докато къщите на Кемпених се използват за обитаване от членове на фамилия Елц.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
google RSS