Европа >> Беларус >> Крепости >> Мирски замък

Мирски замък

Информация | Kарта
seen
677
facebook
Мирски замък Photocredit: kosmos111 | Fotolia

Мирският замък е голям отбранителен комплекс в градчето Мир, принадлежащо към Гродненска област на Беларус. Мирският замък от географска гледна точка е разположен на западния бряг на река Мирянка. През 2000 г. комплексът е добавен към списъка на Световното културно наследство към ЮНЕСКО. Мирският замък претърпява сериозна реставрация и укрепване, които се случват в периода 2006 г.-2011 г. В наши дни Мирският замък разполага с многопрофилна структура. В него са отредени места за музей, две концертни зали, хотел и ресторант. Мирският замък успява да привлече повече от 220 хиляди туристи годишно.

Мирският замък се откроява със своята форма на неправилен четириъгълник, на всеки ъгъл на който е издигната по една кула. В красивия обширен двор се издига триетажен дворец, който е прекрасна смесица и майсторско съчетаване на архитектурните стилове готика, барок и ренесанс. Точно благодарение на своята бляскава архитектура Мирският замък е един от най-впечатляващите замъци в Европа. Освен всичко друго Мирският замък е първият частен каменен замък във Великото литовско княжество и в Беларус.

Днес Мирският комплекс радва очите със своята архитектурната хармония. От нея лъха единството с природата, гениална смесица между рационалността и разумността на всички отбранителни структури, както и с простите си и лаконични форми. В него майсторски са съчетани военно-фортификационните съоръжения с пищността и величествеността на дворцовата постройка.

Някой може би се пита защо е построен Мирският замък. Оказва се, че той не е просто прищявка за показност. Оказва се, че за изграждането на това мощно фортификационно съоръжение има няколко основателни причини. В началото на XVI в във Великото литовско княжество зачестяват набезите на кримските татари. От друга страна заради разклатената политическа ситуация се усеща силна враждебността между феодалните групировки вътре в страната. И на последно място стремежът на Юрий Илинич да получи графска титла от Свещената римска империя – едно от условията е наличието на собствен замък.

И така, сериозността на ситуацията слага началото – строителството на замъка започва през 1506 г. Разбираемо Мирският замък е издигнат върху терен, който е собственост на Юрий Илинич, маршал на Великото литовско княжество. Мащбаността на проекта е изключително голяма, затова за нуждите на строителството в околността са изградени два завода за тухли – в селата Пропаш и Бирбаш. Варта за изграждането на комплекса пък е доставяна от Свержен.

Всъщност цялото строителство на Мирският замък се провежда на няколко етапа. Първоначално, през първото десетилетие на XVI век, са построени стените и кулите, а в югозападната част на двора са разположени едноетажни тухлени постройки. Вторият етап обхваща периода 1520 г.-1530 г., когато на ъгъла между южната и източната стена е построена голяма едноетажна сграда с обширно избено пространство. Новото здание заема значителна част от двора и е дело на талантливи италиански майстори, под чието ръководство достроявянето става в ренесансов стил.

Дворецът, като част от комплекса, се оформя след като над голямата едноетажна сграда са вдигнати още два етажа. Проектът на новия дворец е изработен от архитект Мартин Заборовски. Новосъздадените жилищни помещения представляват класически образец на италиански ренесансов дворец, който обаче е построен с местни материали.

Мирският замък има история, изпълнена с много драматични моменти. Замъкът преживява щурмувания, опожарявания, разруха. Дори идва момент, в който той е запуснат и стои безстопанствен в продължение на почти едно столетие. Но всичко се променя в началото на XIX век, когато първо бива възстановен замъка, а малко по-късно и самият дворец. През 1891 г. замъкът е закупен от атамана на донските казаци Николай Святополк-Мирски. Изключителен ентусиазъм завладяват Николай и неговият син Михаил, които започват ново строителство и сериозна реконструкция на всички елементи от укреплението. В проекта им е включено и изграждането на юг от замъка на двуетажен дворец и спиртоварна. Атаманът поверява реконструкцията и новото строителство на варшавския архитект и реставратор Теодор Бурше. Освен това в края на XIX век на юг от замъка е създадено и едно голямо езеро с островчета, което трябва да осигурява защита на укреплението от тази страна. Но освен стратегическо значение, езерото по-късно придобива и друга значимост - става неотменна част от пейзажа на английския парк.

Михаил Святополк-Мирски прекарва тук целия си живот и през 1938 г. е погребан във фамилната параклис-гробница в английския парк, построена по негово време. През 1939 г. Мирският замък функционира като производствен артел, а по време на Втората световна война в него се намират еврейско гето и лагер за военнопленници. След войната в замъка са настанени местни хора, чиито домове са били разрушени.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
google RSS