Бивша резиденция на фамилията Тиле-Винклер, красива сграда с архитектурна смесица на барок, нео-готически и нео-ренесансови стил. Квартира на съветската армия след Втората Световна. 365 стаи с картинни експозиции и множество концерти. 99 кули. Още много може да се каже, но като за начало това е едно добро представяне на замъка Мозна в Полша.

Замъкът Мозна присъства в каталозите, които говорят за около 500 съхранени до днес забележителни обекти на средновековната военноотбранителна архитектура, опасали като броеница полските земи. Замъкът Мозна изненадва с размерите и фантазията, с която е построен. Строителят му е смесил различни стилове, а самият готов дворец излъчва хармония и успокоение. Това е архитектурен паметник само на 100 години, напомнящ английски замък. Замъкът Мозна в Полша просто е един от най-великолепните замъци в света.

Замъкът Мозна като цяло е исторически замък и резиденция, разположени в малкото селце Мозна в Полша. Замъкът е един от най-известните паметници в западната част на Горна Силезия. Счита се, че историята на замъка Мозна започва през XVII век, въпреки че в градините са открити много по-стари мазета по време на разкопки, извършени в началото на ХХ век. Някои от следователите смятат, че тези изби могат да са останки от предполагаем храм, но тази теорията никога не е била доказана. След Втората световна война, по-нататъшни разкопки открили средновековна палисада.

Централната част на замъка Мозна е стар бароков дворец, който е бил частично разрушен от пожар през нощта на 2 април 1896 г. и е реконструиран през същата година в оригиналната си форма от Франц Хюбърт фон Тиле-Уинклер (син на Хуберт фон Тиле -Winckler). Източното крило на сградата е в нео-готически стил и е построено през 1900 г., заедно със съседна оранжерия. В периода 1912 г.-1914 г. пък е построено западното крило и за него е избран нео-ренесансовият стил. Архитектурната форма на замъка съдържа голямо разнообразие от стилове, и тази особеност води до определянето му като еклектичен. Височината на сградата, както и на множеството кули, създават впечатление за вертикализъм. В целият замък Мозна има точно деветдесет и девет кули и 365 стаи с обща площ от 7 000 кв. м. и обем от около 65 000 м3.

Замъкът в Мозна е резиденция на силезийското семейство Тиле-Уинклер, които са били индустриални магнати. Те са обитавали замъка от 1866 г. до пролетта на 1945 г., когато са били принудени да се преместят в Германия. След тях в Мозна се настанява Червената армия. Това присъствие причинява значителни щети на вътрешното обзавеждане на замъка, които са нищо в сравнение с малките щети, причинени от Втората световна война. След Втората световна война замъкът Мошна няма постоянен собственик и е дом на различни институции до 1972 г., когато става оздравителен дом. Замъкът Мозна разполага и с параклис, който се използва като концертна зала. От 1998 г. в замъка се помещава галерия, в която на редовни изложби се представят произведения на различни художници. Освен самия замък, в комплекс има прекрасен парк, който няма точни граници и включва близки полета, ливади и гора. Градината, като част от целия парков комплекс, е възстановена малко по-рано от самия замък. Запазените документи от 1868 г. сочат, че подобрението в естетическото качество на градината е извършено от Hubert von Tiele-Winckler.

Замъкът Мозна е посетен два пъти от германския император Вилхелм II. Владетелят участвал в лов, след който е посетил замъка. Свидетелства за това са документирани в ръчно написана хроника през 1911 г. и 1912 г.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Замък Мозна